Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Έως και 60% μειώθηκαν οι ποσότητες φαρμάκων που εισάγονται στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2021

Έως και 60% έχουν μειωθεί οι ποσότητες των φαρμάκων που εισάγονται στη χώρα μας κατά την τριετία 2020-2021, αναφέρει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ), κυρία Ειρήνη Μαρκάκη.

«Εμείς ως θεσμικό όργανο συλλέξαμε τα στοιχεία για τα φάρμακα και υποβάλαμε την αναφορά στα αρμόδια όργανα, στον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας. Είναι τεκμηριωμένες οι ελλείψεις σε συγκεκριμένους κωδικούς. Κάποιες ελλείψεις πιθανόν να οφείλονται σε παγκόσμια έλλειψη, κάποιες όμως πιθανόν να οφείλονται στα υψηλά clawback και rebate που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες με βάση τα φάρμακα που εισάγουν. Εμείς θέλουμε να διερευνηθεί το ζήτημα και να αποδοθούν οι ευθύνες» αναφέρει η κυρία Μαρκάκη.

«Ακούμε επί χρόνια να μας καταλογίζουν ότι λόγω των παράλληλων εξαγωγών δεν καλύπτεται η ελληνική αγορά. Πρέπει επιτέλους να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καισαρι για το θέμα των ελλείψεων.

Εμείς ζητούμε την ιατρική συνταγογράφηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως γίνεται σε όλες τις χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν οι επιτήδειοι που ”συλλέγουν” τα φάρμακα από τα φαρμακεία (“σκουπα”) και έτσι θα μειωθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς», σημειώνει.

Καταλήγοντας η πρόεδρος του ΠΣΦ επισημαίνει ότι «μέλημά μας είναι η διάθεση των φαρμάκων και η εξυπηρέτηση των Ελλήνων ασθενών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By