Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για εφάπαξ πληρωμές και άλλες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση

Παροχές μόνιμου χαρακτήρα, όπως επαναφορά της έκπτωσης φόρου για εφάπαξ πληρωμές και μειώσεις του ΦΠΑ, του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με εφάπαξ παροχές τύπου «13ης σύνταξης» επεξεργάζεται η κυβέρνηση στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποφύγει εκλογική συντριβή.

Η σχετική προεργασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το θέμα συζητήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις μετά το Πάσχα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τις εξής παροχές μόνιμου χαρακτήρα:

– Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν μέχρι τότε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% προτού καταργηθεί. Η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Για την πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν αντίθετη άποψη.

– Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%.

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.

– Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει εφάπαξ παροχές με μορφή επιδόματος τύπου «13ης σύνταξης».

Η κυβέρνηση πήρε… αέρα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Eurostat για το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα του 2018 (4,4% του ΑΕΠ με βάση τον τρόπο υπολογισμού της Eurostat και 4,29% του ΑΕΠ με βάση τον ορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, δηλαδή 0,79% του ΑΕΠ ή 1,46 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Η τρίτη κατά σειρά χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο από τον στόχο, αλλά ακόμα και από τις προβλέψεις του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, κάνει πηγές του υπουργείου να λένε ότι ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ, που η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό ότι θα αγγίξει το 3,6% του ΑΕΠ) τελεί υπό ανοδική αναθεώρηση, δίνοντας το περιθώριο για παροχές. Επίσης διερευνάται ποιο σκέλος του πλεονάσματος έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα διαψεύδονται, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By