Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Επανέρχεται το ενδεχόμενο ενός Grexit σύμφωνα με τους αναλυτές

Η προοπτική νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έχει αναβιώσει τους φόβους μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας

ellada-europi

Η προοπτική νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έχει αναβιώσει τους φόβους μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, της λεγόμενης Grexit, όμως λίγοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες.

Τίποτα δεν είναι τετελεσμένο, τονίζουν πολλοί αναλυτές: Οι Έλληνες δεν έχουν φέρει στην εξουσία ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σημειώνει ο Γιαν Τεχάου, διευθυντής του κέντρου ερευνών Carnegie Europe. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Berenberg, υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2012 οι Έλληνες ψηφοφόροι τελικά επέλεξαν τον συνασπισμό των συντηρητικών και των σοσιαλιστών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ενδέχεται να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην τρόικα. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, τότε η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και να βγει από την ευρωζώνη. Οι πιθανότητες να σημειωθεί το σενάριο της Grexit είναι «30%», εκτιμά ο Σμίντινγκ.

Παρόλα αυτά, αυτό που θα ήταν «μια τραγωδία για την Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία δεν θα μετατραπεί σε μια συστημική κρίση για την ευρωζώνη», που έχει δημιουργήσει πολλές γραμμές άμυνας μετά την οικονομική κρίση, συνέχισε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα ο Σμίντινγκ αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει «ό,τι μπορεί» για να διαφυλάξει το ενιαίο νόμισμα.

Πιο απαισιόδοξος ο Ζακ Καγιού της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Nomura Securities εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «το μοναδικό γεγονός που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις μετάδοσης». Όμως σε αυτό το στάδιο, επεσήμανε οι αγορές επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ παρά από τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα. Οι επενδυτές αναμένουν κυρίως τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Εξάλλου μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Θα μπορούσε «να ενισχύσει τη δημοτικότητα και άλλων κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας», προειδοποίησε ο Ντιέγο Ισκάρο της εταιρείας HIS Global Insight.

Ο αρχηγός του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας χαιρέτισε αμέσως σε μήνυμά του στο Twitter τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. «Εμπρός ΣΥΡΙΖΑ!», έγραψε προβλέποντας ότι «το 2015 θα είναι η χρονιά της αλλαγής στην Ισπανία και την Ευρώπη».

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο Τεχάου αναμένει πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις διότι «θα εξακολουθήσει να χρειάζεται οικονομική διάσωση». Στην περίπτωση αυτή οι χώρες που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν θα ήταν η Κίνα ή η Ρωσία «που έχει τεράστιο γεωπολιτικό συμφέρον από την επιρροή στην Ευρώπη». Κάτι που τελικά μπορεί να επηρεάσει την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική των κυρώσεων.

Την επιστροφή του Grexit αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και επιμείνει στην δέσμευση του να αμφισβητήσει το πρόγραμμα λιτότητας προβλέπει και η Linda Yueh του BBC.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ένα κόμμα που τάσσεται κατά τις λιτότητας, η άνοδος του οποίου στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνει ότι οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι με την Ε.Ε. και ενδεχομένως να δείχνει πως περισσότεροι Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στην δραχμή» γράφει η κ. Yueh.«Αυτό επαναφέρει ξανά το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα» προσθέτει.

Όπως υπενθυμίζει η αρθρογράφος, στο απόγειο της κρίσης χρέους του ευρώ οι οικονομολόγοι των διεθνών οίκων υποστήριζαν πως είναι δυνατό για μια χώρα να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει επανειλημμένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί φοβούνται ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η ανησυχία είναι πως αν μια αδύναμη χώρα φύγει από την ευρωζώνη, οι αγορές θα επιτεθούν στην αμέσως πιο αδύναμη. Το κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη θα ανέβει, εμποδίζοντας την χρηματοδότηση τους από τις αγορές και οδηγώντας σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Το αντεπιχείρημα είναι πως αν μια χώρα βγει από το ευρώ θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Η ιδέα είναι πως μια χώρα με πιο αδύναμο νόμισμα θα καταφέρει να αυξήσει τις εξαγωγές της και να τονώσει την οικονομία καθώς θα ανακάμπτει σταδιακά η εγχώρια ζήτηση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει πως μια εταιρεία θα πρέπει να κόψει το κόστος κατά 25% αντί να βασιστεί σε μια υποτίμηση του νομίσματος. Το κόστος είναι η υψηλή ανεργία και η μείωση του επιπέδου ζωής.

«Σε κάθε περίπτωση, η παράθεση επιχειρημάτων θα συνεχιστεί και πολλοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ελληνικές εκλογές. Μπορεί σύντομα πως θα εκδηλωθεί τελικά μια μετάσταση που θα οδηγήσει στην μερική διάσπαση του ευρώ» καταλήγει η κ. Yueh.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By