Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Επανέρχεται το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά Νομισματοκοπείου

Σε περίπτωση οριστικής απόρριψης εκ μέρους του δήμου Χαλανδρίου των 16 οικοπέδων εντός του δήμου

roma-xalandri

Το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά που ζουν στην περιοχή του Νομισματοκοπείου επανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

Η μεταφορά αφορά σε περίπτωση οριστικής απόρριψης εκ μέρους του δήμου Χαλανδρίου των 16 οικοπέδων, εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου, που προτείνει για μετεγκατάσταση η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η Γ. Γ. Δημόσιας Περιουσίας.

Σε σημερινή επιστολή του προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σ. Ρούσσο, ο κ. Αγγελάκας καλεί τον κ. Ρούσσο να «αναλάβει τις ευθύνες» του απέναντι στους Ρομά του Νομισματοκοπείου και να λάβει άμεσα απόφαση για το αν θα αξιοποιήσει τις προτάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μετεγκατάστασή τους στα 16 οικόπεδα στο δήμο Χαλανδρίου.

Σχολιάζοντας μάλιστα σχετικά, ο κ. Αγγελάκας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβει ο δήμος Χαλανδρίου τις ευθύνες του. Δεδομένης της από το Νόμο απορρέουσας υποχρέωσης του δήμου να επιλύσει το ζήτημα της προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά Νομισματοκοπείου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αναμένει την τελική απόφαση του κ. Ρούσσου, ο οποίος καλείται να αποδείξει και στην πράξη την κοινωνική του ευαισθησία για την έλλειψη της οποίας εγκαλεί όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να βρουν λύση».

Στις 19 Νοεμβρίου είχε προηγηθεί επιστολή του δημάρχου Χαλανδρίου προς τον κ. Αγγελάκα στην οποία σημειώνεται ότι τα 16 οικόπεδα που προτείνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας «συνιστούν δημοτικά οικόπεδα με συγκεκριμένο χαρακτηρισμό στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, όπως κοινόχρηστοι χώροι, χώροι πρασίνου, χώρος ανέγερσης σχολείου, χώρος ανέγερσης Δημαρχείου, παιδικός σταθμός σε στάδιο αποπεράτωσης, μια εκκλησία, χώρος όπου στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες και χώρος που έχουν αποχαρακτηρισθεί από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και πλέον ανήκει σε ιδιώτη».

Στην επιστολή ο δήμαρχος Χαλανδρίου αναφέρεται αναλυτικά στα οικόπεδα που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για μετεγκατάσταση των Ρομά. Αυτά συνιστούν: παιδικό σταθμό σε στάδιο ολοκλήρωσης, χώρο ανέγερσης δημοτικού σχολείου και κτιρίου Ειδικής Εκπαίδευσης, χώρο στάθμευσης μετά από εισφορές σε γη των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες συγκεκριμένης πολεοδομικής ενότητας, κοινόχρηστο χώρο που περιέχει γήπεδο μπάσκετ, ιδιωτικό χώρο που έχει απαλλοτριωθεί για ανέγερση δημαρχείου, χώρο όπου στεγάζεται το τμήμα αυτεπιστασίας του δήμου Χαλανδρίου και φιλοξενούνται συνεργεία και αποθήκες, χώρο μπροστά από το Ίδρυμα Χατζηκώστα όπου πρόκειται να κατασκευασθεί σταθμός του μετρό κ.α..

Στην επιστολή προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση στις 13 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών – στην οποία πήραν μέρος ο δήμαρχος Χαλανδρίου, εκπρόσωποι των Τσιγγάνων, ο Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας και ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης – οι συμμετέχοντες είχαν συμφωνήσει σε αναστολή της μεταφοράς των Ρομά στο όρος Κανδήλι λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης και στη διάθεση οικοπέδων έκτασης έως δυο στρεμμάτων για μετεγκατάστασή τους ανά οικογένειες.

Τότε, σημειώνεται, αποκλείσθηκε η μετεγκατάσταση στο Χαλάνδρι διότι τα οικόπεδα του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή έχουν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Όμως το ίδιο συμβαίνει, σημειώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, με την πρώην αμερικανική βάση στο όρος Κανδήλι που έχει επίσης εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By