Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

«Επέλαση» των τζιχαντιστών στην αρχαία Χάτρα

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ισλαμιστές καταστρέφουν τα μνημεία με φτυάρια, ενώ έχουν ήδη αρπάξει αντικείμενα από χρυσάφι και ασήμι.

xatra2
Τα μνημεία και της αρχαίας πόλης Χάτρα, στο βόρειο Ιράκ, έχει αρχίσει να καταστρέφει το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση, στον απόηχο της αποκάλυψης πως οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει να λεηλατούν και ισοπεδώνουν τα ερείπια της αρχαίας ασσυριακής Νιμρούντ.

Το μέγεθος της καταστροφής δεν είναι ακόμα γνωστό. Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC πως οι ισλαμιστές έχουν αρχίσει να καταστρέφουν τα μνημεία με φτυάρια, ενώ έχουν ήδη αρπάξει αντικείμενα που ήταν στολισμένα με χρυσάφι και ασήμι.

Η Χάτρα, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, ιδρύθηκε από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών, πριν από περίπου 2.100 χρόνια, και ήκμασε αφού κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Πάρθων. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Η πόλη «επιβίωσε» επιδρομών των Ρωμαίων χάρη στα τείχη της.

Η καταστροφή της Νιμρούντ και της Χάτρα έρχεται λίγες ημέρες αφότου το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου αντάρτες, φαίνονται να καταστρέφουν αγάλματα που χρονολογούνται από την ασσυριακή εποχή.

Η UNESCO έχει καταδικάσει τη συστηματική καταστροφή αρχαίων μνημείων από το ΙΚ ως «έγκλημα πολέμου» και έχει ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των χιλιάδων μνημείων που «επιβιώνουν» στην περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας.

By