Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Επενδύσεις, φοροελαφρύνσεις, ασφάλεια, ΔΕΗ και εκκρεμείς συντάξεις, οι προτεραιότητες των νέων υπουργών

Ατυπες προγραμματικές δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέλαβαν σήμερα τα καθήκοντά τους. Το γενικό μήνυμα ήταν «τώρα τρέχουμε», αφού οι περισσότεροι επισήμαναν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο με τους νέους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Αδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη να θέτουν ως υπ” αριθμόν ένα στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – ο κ.Χατζηδάκης, ιδιαίτερα, έχει να διαχειρισθεί και την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ.

Στις βόμβες «με αναμμένο το φιτίλι» στην Οικονομία, αλλά και στο στόχο της ελάφρυνσης της φορολογίας εστίασε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε ήδη την πρώτη του συνάντηση με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον ceo της Lamda για την επένδυση στο Ελληνικό- δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα η εμβληματική επένδυση.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον κρίσιμο τομέα της δημόσιας ασφάλειας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζήτησε ήδη χαρτογράφηση του ανθρώπινου δυναμικού για να εντοπιστούν αστυνομικοί που μπορεί από τα γραφεία να βγουν στο δρόμο, ενώ η νέα αντεγκληματική πολιτική που θα εφαρμόσει θα ανακοινωθεί στις 22 Ιουλίου.

Η πρώτη μέρα της τέταρτης θητείας Χρυσοχοϊδη περιελάμβανε δύο μεγάλες συσκέψεις – η πρώτη για την αντιπυρική περίοδο και η δεύτερη για την ασφάλεια.

Ως τη μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει για τη χώρα χαρακτήρισε την Παιδεία η νέα υπουργός, η κυρία Νίκη Κεραμέως, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έθεσε ως βασικό και άμεσο στόχο να εκδοθούν οι 250.000 συντάξεις που εκκρεμούν.

Υπουργείο Οικονομικών

Με συναινετική διάθεση εμφανίσθηκε στις πρώτες του δηλώσεις κατά την παραλαβή του υπουργείου, ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, παρότι η οικονομία κάνει «χαμηλές πτήσεις» και οι βόμβες με το φιτίλι αναμμένο είναι υπαρκτές, «δεν θα μηδενίσει το έργο των προκατόχων του».

Έθεσε δε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό», πρόσθεσε, πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα».

Τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου». Θα επιδιώξει δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

«Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». Από την πλευρά του ο κ.Χατζηδάκης κατέστησε σαφές ότι πρωταρχικός στόχος για τη νέα κυβέρνηση είναι να διασωθεί η ΔΕΗ.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Δεν έχω σκοπό να πάω διακοπές τα επόμενα χρόνια, έχω σκοπό να είμαι εδώ κάθε μέρα» είπε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παραλαβή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον Γιάννη Δραγασάκη, θέλοντας να υπογραμμίσει τις προθέσεις του, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ισχυρής ανάπτυξης για τη χώρα.

Η τελετή έγινε σε μία -κατάμεστη από κόσμο- αίθουσα, με τον κ. Γεωργιάδη να τονίζει ότι «θα εργαστούμε με απαράμιλλη ταχύτητα. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε λεπτό. Ο λαός δε θα μας δώσει, και δε θέλουμε να μας δώσει, περίοδο χάριτος. Η δουλειά ξεκινά από σήμερα». Οπως τόνισε, η νέα ηγεσία δεν έρχεται για να γκρεμίσει, αλλά για να χτίσει με ταχύτητα την υλοποίηση των επενδύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε πολλές φορές στον στόχο για ανάπτυξη της χώρας, τονίζοντας ότι από αυτό θα κριθεί η διακυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως είπε ο νέος υπουργός «θα διασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδύσεων, προκειμένου να εισακουστεί η λαϊκή εντολή και να υλοποιηθεί το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Υπουργείο Ενέργειας

Την βούληση της κυβέρνησης να κρατήσει ό,τι θετικό έχει γίνει από τους προκατατόχους της το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την μεγάλη έννοια για την διάσωση της ΔΕΗ, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Στοχεύουμε να εργαστούμε για ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων» δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι με την ΔΕΗ «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε». Παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα σχέδιο σωτηρίας, που θα δώσει νέα προοπτική βιωσιμότητας στην επιχείρηση.

«H κυβέρνηση δεν έρχεται να γκρεμίσει, αλλά να χτίσει και να κρατήσει ό,τι θετικό έχει γίνει. Η ομάδα των τριών είναι μια μετριοπαθής τεχνοκρατική ομάδα, που είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι η έπαρση και η αλαζονεία δεν είναι καλή σύμμαχοι μιας νέας κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι το α” εξάμηνο θα είναι κομβικής σημασίας για την πορεία του κυβερνητικού έργου και μίλησε για την σημασία, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επισήμανε, το ΥΠΕΝ είναι ένα υπουργείο κρίσιμο για την καθημερινότητα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής, αλλά και πρωταρχικής σημασίας και για την οικονομία.

Όπως αναφέρθηκε σε δύο επενδύσεις, είναι καταλυτικός ο ρόλος του ΥΠΕΝ, όπως η επένδυση στο Ελληνικό και οι Σκουριές στην Χαλκιδική. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσπάθεια της χώρας να καλλιεργήσει ένα υγιές και φιλόξενο επενδυτικό κλίμα, δίνοντας μεγάλη έμφαση και στα θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης.

Υπουργείο Παιδείας

«Με ευθύνης αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου στην νευραλγική και καίρια θέση της παιδείας, που είναι κρίσιμη γιατί καθορίζει το μέλλον της χώρας» δήλωσε η κυρία Κεραμέως και τόνισε οτι : «Η παιδεία είναι η μεγαλύτερη μεγαλύτερη επένδυση για την χώρα».Η κ. Κεραμέως είπε οτι θα κινηθούν γρήγορα χωρίς ωστόσο να αιφνιδιάσουν κανέναν καλώντας σε διάλογο όλους τους φορείς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα βρείτε ευήκοα ώτα” στο υπουργείο.

Παράλληλα η νέα υπουργός απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης καθώς και σε όλους τους Ιεράρχες για το θέμα των θρησκευτικών απηύθυνε η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την σημερινή τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας.

Υπουργείο Εργασίας

Με σύντομες διαδικασίες πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής-παράδοσης και στο Υπουργείο Εργασίας. Ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε συγκινημένος για την επάνοδό του σε ένα χώρο που γνωρίζει καλά και εξήγγειλε τις επείγουσες προτεραιότητες του τομέα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης που είναι:

– Άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν τις 250.000. Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για λογιστικές μεθοδεύσεις που εμφανίζουν πλεόνασμα παγώνοντας την έκδοση των συντάξεων

– Εως την 1/6/2020 το 34% των συντάξεων θα βγαίνουν ψηφιακά

– Θα επιστρεψει το λευκό μητρώο επιχειρήσεων μέσω του οποίου θα επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρηματίες με μείωση των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν.
br-ax02

– Ενταντικοποίηση των ελέγχων που ατόνησαν λογω προεκλογικής περιόδου στις τουριστικές περιοχες για την αδήλωτη εργασία.

– Δεν θα ισοπεδώσουμε τα πεπραγμένα είπε ο νέος υπουργός. «Θα διατηρήσουμε οτιδήποτε καλό» επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.

Υπουργείο Εσωτερικών

Νέο εκλογικό νόμο, με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΣ.

Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».

Υπουργείο Αμυνας

Την επαύξηση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων προσδιόρισε ως βασική του προτεραιότητα ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας διαθέτει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. «Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις καλής γειτονίας με όλους. Δεν της αρέσει όμως να προκαλείται.

Όταν προκαλείται απαντά με αποφασιστικότητα, σθένος και περίσκεψη σε κάθε ενέργεια που απειλεί τα συμφέροντά της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως στο υπουργείο Άμυνας υπάρχει συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα άμεσων κρίσεων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, δεσμευόμενος ότι θα κάνει ότι μπορεί για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΘΑ ολοκληρώθηκε με την εθιμοτυπική παράδοση δώρων προς την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Υπουργείο Υγείας

Ο κ. Κικίλιας που παρέλαΒε το υπουργείο Υγείας από τον Ανδρέα Ξανθό, είπε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ «την απόλυτη προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος που χρειάζεται υπηρεσίες υγείας. Ολα τα αλλα έπονται» είπε. Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της πορείας και της στοχοθεσίας που θα ακολουθηθεί πρόσθεσε πως «σε αυτό το πλάνο βασικό ρόλο θα εχουν οι νοσηλευτές και μετά οι γιατροί», καταχειροκροτούμενος από τους δεκάδες νοσηλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Δεσμεύτηκε πως πρόκειται να επισκεφθεί όλες τις δομές Υγείας της χώρας, υπογραμμίζοντας πως η όποια προσπάθεια ανάταξης πρέπει να στηριχθεί στο προσωπικό και στους γιατρούς. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «ήρωες υγείας», παντού, οι οποίοι παραμένουν αφανείς.

«Η καθημερινότητα θα αλλάξει. Είτε πρόκειται για τη λειτουργία μίας ακόμη βάρδιας σε διαγνωστικά μηχανήματα όπως οι αξονικοί τομογράφοι, είτε για τη διασφάλιση επάρκειας αναλώσιμων υλικών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια ώστε να ακούσουμε τα προβλήματα του χώρου, των ανθρώπων του.

Θα γυρίσουμε ολες τις δομές υγείας και θα δώσουμε τον λόγο στους ανώνυνους, μικρούς «ήρωες»» είπε, τονίζοντας όμως πως το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της υγείας πορεύεται παράλληλα με το τεχνοκρατικό και δημοσιονομικό κομμάτι.

Χαρούμενος και ικανοποιημένος για την επιστροφή του στην Αριστοτέλους αλλά και έτοιμος να αναλάβει δουλειά, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Χαίρομαι που επιστρέφω, και ιδίως στο πλευρό του Κικίλια.

Είμαστε φίλοι με τον Βασίλη» ανέφερε για τον… υπουργό και προεξοφλώντας την πορεία τους είπε αστειευόμενος πως «θα είμαστε ένα πετυχημένο δίδυμο…». Ακούγοντας μάλιστα το σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, κ. Δημήτρη Σκουτέλη «τι θα κάνετε με τη διαφορά ύψους», αστειεύτηκε λέγοντας πως «εγώ έχω πολιτικό ανάστημα!».

«Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένη στοχοθεσία και προθεσμία. Επίσης έχει γίνει σημαντική προετοιμασία οπότε εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Εξάλλου ο υπουργός ως πρώην αθλητής γνωρίζει τι σημαίνει ομαδική δουλειά» κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Πυλώνα της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ο νέος αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του συγκεκριμένου υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Μιχάλη Καλογήρου.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων και, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για το χαρτοφυλάκιο που του ανέθεσε, σημείωσε πως «ο καθένας μας κρίνεται στο τέλος της διαδρομής».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανέφερε πως η «νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έρχεται για να μηδενίσει το έργο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Παράλληλα, τόνισε πως, «αν χρειάζονται διορθώσεις, θα πρέπει να επιληφθεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Υπουργείο Αργοτικής Ανάπτυξης

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο νέος υπουργός σημείωσε επίσης ότι «έχει συντελεστεί μεγάλη πολική αλλαγή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη συναίσθηση και το βάρος της ευθύνης».

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ στάθηκε και ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το βάρος ρίχθηκε στο να αποτραπεί η μείωση της χρηματοδότησής της, με το χτίσιμο συμμαχιών αλλά και με συστράτευση δυνάμεων.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, αποτελεί και θα αποτελέσει το νούμερο ένα πρόβλημα που θα πλήξει τους αγρότες. Όπως είπε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, το βάρος αναμένεται να δοθεί εκεί, καθώς, από το 2050, το 60% των αρδευόμενων εκτάσεων δείχνουν ότι θα γίνουν ξερικές. Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να γυρίσει σελίδα η χώρα».

«Στρατηγική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία ο αγροτικός τομέας», υπογράμμισε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή. Μιλώντας για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι στόχος είναι η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων.

Υπουργείο Τουρισμού

Αλλαγή σελίδας και στην ηγεσία του τουρισμού σήμερα, με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη θεοχάρη, όπου και επίσημα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής. Πλέον το οργανόγραμα προβλέπει και θέση υφυπουργού, όπου καλύφτηκε από τον Μάνου Κόνσολα, τομέρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα τουρισμού.

Στην διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής που έλαβε χώρα στο υπουργείο Τουρισμού, ο νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης στάθηκε στη σημασία του τουρισμού, ως τον πυλώνα που μπορεί να έχει το δικό του ισχυρό μέρισμα στην ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως και ο τουρισμός θα έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια.

Ο νέος υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα εργαλεία του ψηφιακού μάρκετιγκ και την στροφή στην καινοτομία, στην προσπάθεια ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, αφού επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση υπογράμμισε ότι το υπουργείου Τουρισμού έχει μεγάλες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, επεσήμανε ότι μέλημα της νέας ηγεσίας θα είναι και η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συμπλήρωσε ότι βούληση της νέας ηγεσίας είναι να παράξει πλούτο και καλά αμοιβόμενες νέες θέσεις εργασίας. «Θα παράξουμε βιόσιμη και ορατή ανάπτυξη σε όλους», σημείωσε.

Υπουργείο Πολιτισμού
Τις προτεραιότητες της θητείας της στο υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής η Λίνα Μενδώνη. Παράλληλα, κάλεσε τους προκατόχους της, σε λίγες εβδομάδες και αφού ενημερωθεί για κάθε φάκελο, «να μιλήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς καμία προκατάληψη για τα θέματα που έθεσαν».

Όσον αφορά στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, η κυρία Μενδώνη είπε ότι έχει εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα σχέδιo για «την αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας, με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον πολιτισμό, όπως σε Κνωσσό, Μεσσήνη, Ρόδο, Δωδώνη, Βεργίνα, Δήλο, Ακαδημία Πλάτωνος και φυσικά στην Αμφίπολη».

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης σύγχρονων φορέων πολιτισμού και ειδικότερα «στην Πινακοθήκη, το ΕΜΣΤ, το Ακροπόλ, που πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα», καθώς και στην ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By