Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επενδύσεις και τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ντράγκι

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά και τα τραπεζικά θέματα βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάριο Ντράγκι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη όπου έλαβαν μέρος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, συμμετείχε ο επικεφαλής της αποστολής της Τράπεζας στην χώρα μας, Francesco Drudi.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν φυσικά και τα σχέδια για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως και η ποσοτική χαλάρωση και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να ενταχθεί η Ελλάδα σε αυτή.

Χθες, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε ξένο εταίρο από την Ακαδημία Αθηνών, ο κ. Ντράγκι έστειλε ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση, κυρίως την Ελλάδα, να συγκλίνουν».

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης που αποχωρεί από τον θώκο του ακριβώς σε ένα μήνα από τώρα, ανέδειξε τη σημασία «αποτελεσματικών μηχανισμών ασφάλισης», εννοώντας την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, δηλαδή έναν κοινό ευρωπαϊκό «κουμπαρά», που θα θωρακίσει τις τράπεζες και συνολικά τις οικονομίες της ευρωζώνης και θα συνοδευθεί από την ταχύτερη σύγκλιση των δημοσιονομικών πολιτικών και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Όπως κατέστησε σαφές, αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν νέες κρίσεις. «Θέλουμε να ορίζουμε τις συγκυρίες, όχι να οδηγούμαστε από αυτές. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι καθαρή και ο δρόμος έχει στρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» που κατέβαλαν η Ελλάδα και άλλες χώρες, προκειμένου να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ παραδέχθηκε πως «το γεγονός ότι η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο εδώ παρά σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες –και είχε σημαντικό κοινωνικό κόστος– βαραίνει ακόμα στις αντιλήψεις για τη νομισματική ένωση».

Εντούτοις, δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ότι «η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης στο πέρασμα πολλών χρόνων κρίσης απέδειξε πως οι επικριτές της είχαν άδικο».

Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι έγιναν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ευρωζώνη μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με κυριότερες τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μαξίμου τον απερχόμενο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, άνθρωπο που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με όλες του δυνάμεις την πολιτική του κ. Τσίπρα και τις αποφάσεις του κ. Τσακαλώτου. Ως εκ τούτου, η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μοσκοβισί ήταν αυτός που ζήτησε ραντεβού από τον κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ημέρα (Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κριστόφ Καστανέρ και Χορστ Ζεεχόφερ, με θέμα το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Η ατζέντα των συναντήσεων συνεχίζεται και το Σάββατο, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Στην κορυφή των θεμάτων συζήτησης θα είναι, πέραν των εξοπλιστικών και της παράτασης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, το Μεταναστευτικό και η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By