Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στα περίπτερα και τους υπαίθριους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να είναι όλα πανέτοιμα για την έναρξη της 83ης ΔΕΘ και τα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν, αύριο το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».
Αυτόχθονες, μόνιμοι ή άρτι επιστρέψαντες από διακοπές, εμπορικοί επισκέπτες κι αντιπρόσωποι προς άγραν πελατών και συμφωνιών, εκθέτες, πολιτικοί, κυβερνητικοί, παρατρεχάμενοι, δημοσιογράφοι-απεσταλμένοι, διαμαρτυρόμενοι, διαδηλωτές, αστυνόμοι, Βαλκάνιοι και Ρώσοι εναπομείναντες παραθεριστές, εποχούμενοι από τη μακεδονική ενδοχώρα (για βόλτα στην Έκθεση), φέτος και Αμερικανοί τιμώμενοι, αναμένονται να συρρεύσουν στη διάρκεια του δεκαημέρου της Έκθεσης.
«Πρωταγωνιστικό» ρόλο παίζει το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με 60 αμερικανικές εταιρείες και φορείς, που θα εγκαινιαστεί αύριο, Σάββατο, στις 11:30 το πρωί. Στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος (Wilbur Ross).
Στη φετινή διοργάνωση, οι εκθεσιακές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.500 έναντι 1.398 που ήταν πέρυσι, ενώ πέρα από τις ΗΠΑ συμμετέχουν Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία.
Οι επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ θα έχουν τη δυνατότητα στο περίπτερο 12 να «ανακαλύψουν» το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα», με 130 ελληνικές startups, ενώ αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο περίπτερο 1.
Στην 83η ΔΕΘ δίνουν το «παρών» συνολικά 48 Επιμελητήρια από όλη την χώρα, ενώ καθημερινά, έως τις 16 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία κ.ά.
Η φετινή έκθεση είναι Smoke Free, ενώ οι επισκέπτες με το εισιτήριο εισόδου θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν τις συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου. Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, όμως ισχύει μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 6 το απόγευμα. Επίσης, υπάρχουν ειδικές τιμές για οικογένειες και πολύτεκνους – τρίτεκνους και ΑΜΕΑ.
Eχουν ανοίξει μέχρι και «πατάρια»
Μια «πολιτεία» 10.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εκθετών, κινείται αυτή τη στιγμή και θα κινείται και από το Σάββατο εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
Για να καλυφθεί η ζήτηση για εκθεσιακούς έχουν ανοίξει μέχρι και «πατάρια» που είχαν να χρησιμοποιηθούν για ένα τέταρτο του αιώνα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης. Συνολικά, η φετινή ΔΕΘ καλύπτει 32.075 τετραγωνικά, έναντι 27.191 το 2017 (υπαίθριους και στεγασμένους χώρους), ενώ οι εκθέτες -ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρίες, που επιστρέφουν στη διοργάνωση μετά από χρόνια- έχουν ξεπεράσει τους 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012. Η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών, ενώ η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών.
«Εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου. Ο ημιόροφος του περιπτέρου 16 είχε να ανοίξει 25 χρόνια, αλλά φέτος τον χρειαστήκαμε κι αυτόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ποζρικίδης.
«Αστακός» η Θεσσαλονίκη από τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.
Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα αστυνομικά μέτρα ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάζει τη λειτουργία του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος της χώρας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην κατάρτιση των φετινών μέτρων τάξης και ασφαλείας ελήφθησαν υπ” όψιν τρεις βασικοί παράμετροι: Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή, η παρουσία – για πρώτη φορά σε εγκαίνια ΔΕΘ – διαδηλωτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η κινητοποίηση ομάδων αναρχικών και αντιεξουσιαστών που παραδοσιακά συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές πορείες αυτήν την μέρα.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μορφή των αστυνομικών μέτρων θα αποφασιστούν σε συσκέψεις που διεξάγονται στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, υπό τον νέο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή τους θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις αστυνομικών και από άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ” όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίες. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από την συγκέντρωση για το λεγόμενο «Μακεδονικό» και οργανωμένων ομάδων αντιεξουσιαστών.
Από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ” όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.
Ήδη ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ ανακοινώθηκαν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, ενόψει των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Εκτός από τους καθιερωμένους αποκλεισμούς δρόμων την ημέρα των εγκαινίων, η Τροχαία αναμένεται να κλείνει οδικούς άξονες και για τις ανάγκες μετακίνησης Αμερικανών αξιωματούχων.
Στο μεταξύ, τέσσερις είναι οι βασικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Στο “Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν στις 6 το απόγευμα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει, στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν, στις 7 το απόγευμα, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Η πρώτη ΔΕθ
Το 1926 η Θεσσαλονίκη έχει περάσει τα πάντα. Πολέμους, ολοκληρωτική καταστροφή σε πυρκαγιά, αμέτρητα πλήθη προσφύγων στην πόλη. Ταυτόχρονα έχει όλα τα στοιχεία για να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Μακραίωνη ιστορία, λιμάνι σημαντικό, σύνδεση με τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Σε μια τέτοια πόλη, πολυεθνική και πολύγλωσση και σε σημαντικότατη γεωγραφική θέση, μια διεθνής εμποροπανήγυρις δεν θα ήταν δυνατόν να σημειώσει αποτυχία.
Ο Νικόλαος Γερμανός λοιπόν ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Εκθεσης, η οποία στεγαζόταν κατόπιν παραχωρήσεως του στρατού στο πεδίο του Αρεως ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (έχει κατεδαφιστεί σήμερα) στην περιοχή Στρατηγείο. Kάλυπτε 7.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα αρχεία της ΔΕΘ, στην πρώτη έκθεση συμμετείχαν 600 εκθέτες και είχε 100.000 επισκέπτες.
Η Nestle μοιράζει στους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης δωρεάν γάλα. Η ανέχεια την εποχή εκείνη είναι τέτοια, που σχηματίζονται ουρές για το απρόσμενο δώρο. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία «Ε.Χριστοδούλου-Παστέρ» παρουσιάζει στη ΔΕΘ «θεραπεία συφιλίδος με το ελληνικό βισμούθιο».
Η επίσκεψη στη ΔΕΘ διαφημίζεται στις εφημερίδες ως ιστορικό καθήκον: «Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας».
Δεκαετίες μετά, τα εγκαίνια κάθε ΔΕΘ. και οι ημέρες λειτουργίας της αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκεφθούν την έκθεση και να ανακοινώσουν ή να εξαγγείλουν μέτρα οικονομικού περιεχομένου ή να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις.
&