Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Επιχείρηση Αττική»: Εν αναμονή νέων μέτρων για να σταματήσει η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού

«Σταματήστε τον κορωνοϊό στην Αττική» θα μπορούσε να λέγεται η επιχείρηση στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει το σταθερά μεγάλο «κύμα» νέων κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά στο λεκανοπέδιο.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 5.000 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Αττική από την αρχή της πανδημίας, το 1/3 καταγράφηκε μέσα στο Σεπτέμβριο ενώ και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα μισά και πλέον κρούσματα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων για την Αττική με στόχο τη συγκράτηση της πανδημίας.

Την κατάρτιση της νέας λίστας ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποτέλεσμα αυτή να παραδίδεται στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα εισηγηθεί η επιτροπή στον πρωθυπουργό ενδέχεται να είναι: τοπικά lockdown (σσ. δήμων), ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης να μην ξεπερνά τα τέσσερα άτομα, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, να γίνοναι με λιγότερα άτομα από ότι ισχύει σήμερα.

Ακόμη, διακοπή λειτουργίας μεγάλων συναυλιακών χώρων.

Η εισήγηση θα αφορά στο κέντρο της Αθήνας και ενδεχομένως και άλλες περιοχές της Αττικής με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εισήγηση υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Άλλες θέλουν την εφαρμογή του μέτρου να επεκτείνεται και στους εξωτερικούς χώρους.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται επίσης η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις αλλά και στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης καθώς και το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μοντέλο Πόρου ή Ημαθίας.

Ο φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν έχουν σημειώσει την αναμενόμενη απόδοση.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα των σχολείων αναβλήθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει επιτευχθεί μια σχετική ύφεση στην επιδημία, πράγμα που φαίνεται ότι δεν συνέβη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψαςτα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊούθα είναι οριζόντια, θα αφορούν δηλαδή σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού.

Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε ο κ. Σύψας, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας στο Open:

«Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να γίνουν τοπικά lockdown σε μια περιοχή σαν την Αττική, η οποία παρά το τεράστιο μέγεθός της, συνιστά ενιαίο σύνολο.

Οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα παρθούν από τον κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως να ανακοινωθούν την Τρίτη.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τύπου Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα κορωνοϊού τη Δευτέρα.

Ο αριθμός είναι μικρότερος από τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα τις Δευτέρες τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι λιγότερα γιατί τα Σαββατοκύριακα είναι μικρότερος ο αριθμός των τεστ.

Είναι όμως ανησυχητικά:

-Οι 5 θάνατοι σε 24 ώρες (310 στο σύνολο).

-Η συνεχιζόμενη αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ οι οποίοι έφτασαν τους 59.

-Η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων στην Αττική όπου καταγράφηκαν τα 102 από τα 180 κρούσματα.

By