Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επιχείρηση POS για επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ

Σε βάρος των επιχειρήσεων και των παρόχων «τρέχει» ο χρόνος για την επέκταση και την διασύνδεση των POS με τις 400.000 ταμειακές μηχανές καθώς από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαμηνύουν ότι η προθεσμία είναι «γραμμένη σε πέτρα» και δεν αλλάζει με αποτέλεσμα να εκπνέει σε τέσσερις ημέρες. Τη σκυτάλη θα πάρουν από 1ης Μαρτίου οι έφοδοι και τα βαριά χρηματικά πρόστιμα από την ΑΑΔΕ που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και φθάνουν ακόμη και στο ύψος των 300.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε όλη την αλυσίδα της αγοράς που εμπλέκεται με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς λόγω των τεχνικών προβλημάτων ασκούνται πιέσεις για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας. Αν υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα για παράταση αυτή θα κριθεί στο «παρά ένα» της εκπνοής καθώς το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν προχωρήσει η Αθήνα θα χάσει μέρος της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες που ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται παράλληλα για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» που θα προβλέπει αναδρομική επιδότηση μέσω voucher της τάξης των 450 ευρώ για τον περιορισμό του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS από τις επιχειρήσεις.

Στόχος πάντως είναι με την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και με την καθολική εφαρμογή των POS να κλείσουν οι δίοδοι στη φοροδιαφυγή με επίκεντρο το κενό στο ΦΠΑ που θα επιτρέψει την είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στο φόρο. Με το νέο φορολογικό νόμο όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί, ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS αποτελεί ένα από τα ισχυρά όπλα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ καθώς θα «μπλοκάρει» τη μη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, την εκ των υστέρων αλλοίωση των δεδομένων για το τζίρο και την «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων. Κι αυτό γιατί η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού. Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

Στο δραστικό περιορισμό των φαινομένων απόκρυψης τζίρου και κλοπής του ΦΠΑ αναμένεται να συμβάλλει και η αντικατάσταση 140.000 φορολογικών μηχανισμών με νέου τύπου κλειστούς και απαραβίαστους μηχανισμούς που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2024 για τις επιχειρήσεις της εστίασης. Οι νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί θα αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική μνήμη, θα εκδίδουν αναφορές και θα διαβιβάζουν όχι μέσω υπολογιστή αλλά απευθείας τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Με τους σημερινούς μηχανισμούς η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παρακάμψεων στη λειτουργία των μηχανισμών.

Οι έλεγχοι στο χώρο της εστίασης έδειξαν ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Βαριά πρόστιμα

Σε ότι αφορά τις καμπάνες που θα επιβάλλονται από 1ης Μαρτίου αυτές έχουν ως εξής:

1.Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

– Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία

– Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Στους παρόχους POS

– Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000

Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών

Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»)

Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ

Στους 35 νέους κλάδους η μη εγκατάσταση POS εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Απριλίου.

By