Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Επιφυλακτικός για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο ο Τουσκ

Η συμφωνία «πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη, είτε είναι μεγάλα είτε είναι μικρά»

dolald-tuskA

Αναφερόμενος στις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία για τον τερματισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι είναι «περισσότερο επιφυλακτικός παρά αισιόδοξος».

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που έχει στόχο να οριστικοποιήσει ένα σχέδιο για το προσφυγικό ζήτημα, ο Τουσκ τόνισε ότι η όποια συμφωνία «πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη, είτε είναι μεγάλα είτε είναι μικρά», κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά στις σοβαρές επιφυλάξεις της Κύπρου για ανταλλάγματα που ζητεί η Άγκυρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η όποια συμφωνία πρέπει να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό και το διεθνές νομικό πλαίσιο.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά για να είμαι ειλικρινής, είμαι περισσότερο επιφυλακτικός, παρά αισιόδοξος» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν «δύσκολες συνομιλίες».

Την Τετάρτη, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στηνWestdeutsche Allgemeine Zeitung και άλλες εφημερίδες του οργανισμού Funke, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το εάν η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό θα στεφθεί από επιτυχία.

«Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας» είπε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός. «Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο» πρόσθεσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By