Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμη τη Βόρεια Κορέα

Εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση που καταδικάζει τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκιάνγκ – Σύντομα το ψήφισμα για επέκταση των διεθνών κυρώσεων κατά του ασιατικού κράτους

sumvouleio asfaleias ohe

Επείγουσα συνεδρίαση, κατά την οποία εκδόθηκε δήλωση ομόφωνης καταδίκης για τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, συγκάλεσε την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις κατά του ασιατικού κράτους.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει συναίνεση για την καταδίκη αυτής της παραβίασης των κυρώσεων του ΟΗΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ραφαέλ Ραμίρες Καρένο μόλις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας Φρανσουά Ντελάτρ χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ «εξωφρενική πρόκληση». Για τον λόγο αυτόν «η αδυναμία δεν αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική υιοθέτησης νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, απάντησε «όσο πιο σύντομα, όσο πιο σκληρές,τόσο το καλύτερο».

Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκδώσει νέα ομόφωνη απόφαση, μετά τις διμερείς συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και η Ουάσινγκτον, επί σχεδίου που θα επεκτείνει τις ισχύουσες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας. Διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η αμερικανική πλευρά προωθεί σειρά νέων σκληρότερων μέτρων, τα οποία θα έχουν εφαρμογή πέραν των ατομικών όπλων και των πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, ενώ η κινεζική πλευρά θέλει τα μελλοντικά μέτρα να επικεντρωθούν στο θέμα της μη διάδοσης.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει στην ενίσχυση των διεθνών περιορισμών κατά του τραπεζικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο αντιμετωπίζει απρόθυμα το ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενο την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)