Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Έπιπλα από γαϊδουράγκαθο και γυαλιά από φύκια!

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η 3ημερη μπουτίκ έκθεση Greek Brand New στην οποία οι επισκέπτες βρίσκουν ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στο χώρο του ελληνικού design

Τσάντες, τσάντες, τσάντες… Επιλογές πληθυντικού αριθμού από τους εκθέτες στην Greek Brand New 2018, μια μπουτίκ έκθεση στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στο χώρο του ελληνικού design ( ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή στον πολυχώρο Αθηναϊς).

Οι τσάντες, λοιπόν, είχαν την τιμητική τους στην έκθεση που φέτος είχε και περισσότερες συμμετοχές (60 στο σύνολο, 10 παραπάνω σε σχέση με πέρυσι) αλλά και προσέλκυσε περισσότερους επισκέπτες – επισκέπτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχε νησιωτική προέλευση δηλαδή ιδιοκτήτες καταστημάτων σε νησιά που διαθέτουν στα ράφια τους αυθεντικά και πρωτότυπα αναμνηστικά με ελληνικό χρώμα.

Ένας από τους εκθέτες που πρωτοσυνάντησα ήταν ο Σέργιος Φωτιάδης από την ομάδα We Design. Τον ρώτησα αν οι τσάντες είναι «νέας εσοδείας». Απάντησε πώς ναι και επιβεβαίωσε αυτό που είδαν και στη συνέχεια τα «ματάκια» μου την πληθώρα των επιλογών σε τσάντες – μάλιστα σε τσάντες που χαίρεσαι να τις παίρνεις μαζί σου για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Ο ίδιος ο Σέργιος δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με μια από τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από την παλαιά φοιτήτρια του, την Αγγέλικα Νιάρχου ( από την Ploos Design). Η Αγγέλικα – από την ομάδα διοργάνωσης της έκθεσης- τέλειωσε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο όπου ο Σέργιος είναι ένας από τους διδάσκοντες στο Τμήμα.

Βολτάρισα για ώρα στους χώρους της έκθεσης – είδα γνωστούς και φίλους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι κράτησα τελικά από την βόλτα μου: α) Μου έκανε φοβερή εντύπωση η κοινή παρουσία από την PHEE του Σταύρου Τσομπανίδη (μια εταιρεία που μας γνώρισε το πώς τα φύκια μπορούν να λειτουργούν ως πρώτη ύλη για οικολογικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας) και το KIZI STUDIO του Σπύρου Κίζη. Ο τελευταίος έφτιαξε και παρουσιάζει μια νέα σειρά επίπλων – το όνομα της, Thistle- της οποίας βασική πρώτη ύλη αποτελεί το κοινό γαϊδουράγκαθο. Από τον ίδιο έμαθα πως στο Βελεστίνο της Μαγνησίας υπάρχει μια παραγωγική μονάδα που «δουλεύει» με αυτό το ταπεινό και παρεξηγημένο φυτό.

Από την άλλη πλευρά, ο αεικίνητος Σταύρος μου έδειξε το αποτέλεσμα μιας νέας συνεργασίας του με την δημιουργική ομάδα Xylo που κατασκευάζουν χειροποίητα γυαλιά από ξύλο στη Σύρο. Η συλλογή της PHEE όπως καταλάβατε ήδη είναι χειροποίητοι σκελετοί γυαλιών από φύκια.

Η γνωστή τριάδα είναι σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Εκπρόσωποι της αγρο-διατροφής σε μια έκθεση με design αντικείμενα καθημερινής χρήσης και διακόσμησης. Επιπλέον, οι μόνοι που πάνε μαζί σε όλες τις εκθέσεις – ο Γιώργος Μάζος με την σταφίδα Golden Black, τα αδέλφια Κλουτσινιώτη της Ladolea με τα λάδια και το γλυκό ξύδι με περγαμόντο και ο Γιώργος Ρώτας με τα μέλια της The Family Beez.

Σταθερός στο πόστο του, ένας από τους εμπνευστές της διοργάνωσης Greek Brand New ο Γιώργος Χατζηζαχαρίου της Lovegreece αλλά και της νέας φίρμας, της Hermione. Μάλιστα, ήταν και από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης τα πρώτα δύο χρόνια. Η σκυτάλη αυτή πέρασε στην Αγγέλικα Νιάρχου που η συλλογή της φαίνεται παρουσιάσθηκε πολύ πιο πλούσια και πιο φωτεινή σε χρώματα και ιδέες.

Για το τέλος άφησα δύο, τρείς και περισσότερες πινελιές. Ζήλεψα για παράδειγμα το ανδρικό κερί που κυκλοφορεί ο αυθεντικός Tomy K. , τις τσάντες με τον χάρτη της Ελλάδος από την thegreekbag, τα καλλυντικά του ζευγαριού της laouta από τον Πειραιά, τα υφαντά της kurelu, τους πρωτότυπους ταξιδιωτικούς οδηγούς της δυάδας των αρχιτεκτόνων Βασιλικής Τζώρα και Αβροκώμης Ζαβιτσάνου και αναμένω ως συνεπής γενειοφόρος άνδρας τις εκπλήξεις του Hommer.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By