Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Επίσκεψη Ερντογάν στη Τεχεράνη

«Στη διάρκεια της επίσκεψης θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλες τις διαστάσεις τους και θα υπάρξει επίσης ανταλλαγή απόψεων πάνω σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα»

erdogan_2

Την Τεχεράνη θα επισκεφθεό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις εντάσεις, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία και επιβεβαίωσαν οι Ιρανοί

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη την Τεχεράνη όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου, παρά τις πρόσφατες εντάσεις αναφορικά με την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που διεξάγεται στην Υεμένη από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό, όμως ορισμένοι Ιρανοί βουλευτές ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να ματαιωθεί επειδή ο Ερντογάν υποστήριξε δημόσια την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, και επέκρινε την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να «κυριαρχήσει στην περιοχή».

Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υπουργών, θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη και θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί όσο και με τον ανώτατο Ιρανό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε χθες, Σάββατο, στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας. Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε την είδηση νωρίς σήμερα το πρωί.

«Στη διάρκεια της επίσκεψης θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλες τις διαστάσεις τους και θα υπάρξει επίσης ανταλλαγή απόψεων πάνω σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», αναφέρεται στη δήλωση.

Οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς. Το Ιράν, το οποίο πλήττεται από κυρώσεις, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Τουρκίας, καθώς την προμηθεύει με 10 δισεκ. κυβικά μέτρα το χρόνο.

Ωστόσο οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ιδιαίτερα έντονες είναι οι διαφωνίες για το πώς θα μπορούσε να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By