Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 2 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε σήμερα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσα σ” ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο.

«Η Άγγελα Μέρκελ προβλέπεται να έρθει στις 2 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεγίν Μουφτούογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αντικείμενο της επίσκεψης θα είναι η κρίση με τους πρόσφυγες από τη Συρία και ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας.

«Υπάρχουν σταθερές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία σε όλους τους τομείς», υποστήριξε ο Μουφτούογλου. «Οι κοινές προσπάθειές μας για να αναπτύξουμε περισσότερο τις σχέσεις μας και τη συνεργασία μας συνεχίζονται στον σωστό δρόμο». Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία έχουν πάντως ενταθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την οποία η Άγκυρα αποδίδει στο δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το Βερολίνο έχει εκφράσει την ανησυχία του για την έκταση των διώξεων που έχουν εξαπολυθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και στο πλαίσιο των οποίων έχουν συλληφθεί περίπου 43.000 άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί από την πλευρά της το Βερολίνο ότι «προσφέρει καταφύγιο» σε πραξικοπηματίες που διέφυγαν από την Τουρκία και σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Οι εντάσεις ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού ο τούρκος αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που είναι εξόριστος στη Γερμανία, προσκλήθηκε χθες Τετάρτη σε δεξίωση του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στη συνέχεια πως ο επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα κλήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία εξέφρασε την «ενόχλησή» της γι” αυτή την πρόσκληση, σχολίασε ο Μουφτούογλου χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Η επίσκεψη της Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί έπειτα απ” αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία αναμένεται το Σάββατο στην Άγκυρα.

By