Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία την Κυριακή

Η Τουρκία βάζει όρους για να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό

merkel

«Ξαφνικά η Μέρκελ ερωτεύεται τον Ερντογάν» τιτλοφορείται άρθρο τούρκου αναλυτή, ο οποίος εκφράζει ενδοιασμούς για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Γερμανίας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπη που αποφασίζουν να στρέψουν τώρα την προσοχή τους στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ ουσιαστικά είχαν παγώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Αν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τους πολέμους στο Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δεν έφταναν στην πόρτα της Ευρώπης, η Ευρώπη δεν θα θυμόταν πάλι την Τουρκία λένε τούρκοι αναλυτές.

Oπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος Ερντογάν υπενθυμίζει ότι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια η χώρα του φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, δαπανώντας σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Η Ευρώπη ξύπνησε πολύ αργά για να αντιληφθεί τη σημασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Αφού λοιπόν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα χωρίς την Τουρκία γιατί δεν την κάνετε πλήρες μέλος;» διερωτάται ο Ερντογάν.

Η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται στην Τουρκία αύριο αφού, η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ήδη καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας για το προσφυγικό. Ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί μόνον εφόσον τηρηθούν οι όροι της, δηλαδή: χαλάρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, άνοιγμα πέντε κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, 3 δις ευρώ οικονομική στήριξη τον πρώτο χρόνο για να συγκρατηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη σε τουρκικό έδαφος, ακόμη και παρουσία των τούρκων ηγετών σε συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Αναμφίβολα η Άγκυρα επιθυμεί να εξασφαλίσει τα υψηλότερα δυνατά οφέλη και η κ.Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από τις τουρκικές θέσεις. Οπωσδήποτε όμως η παρουσία της στην Τουρκία, δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αθετώντας την παράδοση ότι δεν πραγματοποιούνται επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών σε προεκλογική περίοδο, ερμηνεύεται από πολλούς ως στήριξη προς τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή με νωπή τη μνήμη από την βομβιστική εκατόμβη στην Άγκυρα, που έχει στρέψει μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατά της συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By