Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Eπιστολή Forbes σε Τσίπρα- Βαρουφάκη: Η κατάσταση στην χώρα είναι απελπιστική

Τα πέντε μέτρα που προτείνει ο αρχισυντάκτης του Forbes

varoufakis-tsilll

«Mπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε μια τετράμηνη παράταση αλλά η κατάσταση στην χώρα είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ” όλους ο «ταμίας» στην Ευρώπη, η Γερμανία» αναφέρει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Forbes, Steve Forbes,  ξεκινώντας την διαδικτυακή του επιστολή,  που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, επικρίνοντας την κυβερνητική πολιτική στο περιθώριο της συμφωνίας στο Eurogroup.

«Όπως μάθατε οδυνηρά, η ικανότητα να εκβιάσετε τους πιστωτές είναι ελάχιστη. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σας έχουν εμπιστοσύνη, όπως δείχνουν οι μαζικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες» προσθέτει.

«Αν κι έχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο ΦΠΑ, στο 23%, στην Ελλάδα είναι τρομακτικός κι όταν υποστηρίζετε ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν λειτουργεί, αλλά οι ιδέες σας για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, το όχι στις αποκρατικοποιήσεις, οι περισσότεροι κυβερνητικοί γραφειοκράτες και η αύξηση των κατώτατων μισθών είναι χειρότερες» τονίζει.

Εάν, όπως σημειώνει, η νέα κυβέρνηση επιθυμεί όντως να σώσει την Ελλάδα και τους πολίτες της από μια οικονομική καταστροφή, πρέπει να αδράξει την πολύτιμη ευκαιρία που της δίνει η τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ε.Ε.

Δηλαδή, όπως εξηγεί, να επικεντρωθεί σε:

-Φόρους: Να καθιερώσει φόρο 10% για τα εισοδήματα και τις εταιρείες, όπως στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15%.Φυσικά, κάτι τέτοιο θα έχει την άμεση αντίδραση των δανειστών, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει αφού το απεχθές φορολογικό σύστημα είναι ο λόγος που η ελληνική οικονομία είναι τόσο εσωστρεφής. Μάλιστα, προτείνει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας, όταν ο Πούτιν επέβαλε φόρο εισοδήματος στο 13% και προκάλεσε εισροή εσόδων.

-Ιδιωτικοποιήσεις: Αποτελούν μια εύκολη πηγή γρήγορου ρευστού που θα μπορούσε να ελαφρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν διστακτικές να κάνουν μια απογραφή του τι ακριβώς έχει στη διάθεσή του το κράτος και πόσοι εργάζονται σε αυτό. Αυτό είναι τελείως ανεύθυνο, όπως υποστηρίζει, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να σταματήσει τελείως αυτό που οι προηγούμενοι θα έκαναν έστω και διστακτικά.

-Επενδύσεις: Η κυβέρνηση πρέπει να τους δεχτεί τους επενδυτές, είτε Έλληνες είτε ξένους με ανοιχτές αγκάλες χωρίς επιφυλάξεις και να παροτρύνει τους Έλληνες να μην τους αντιμετωπίζουν ως παρείσακτους.

– Κατάργηση της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων: Η Ελλαδα έχει κάνει κάποια βήματα προς τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων αλλά η διαδικασία ακόμα παίρνει πολλές μέρες και αφήνει περιθώρια σε γραφειοκράτες να ζητούν «λάδωμα», τονίζει. Αντ” αυτού, παροτρύνει να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο επιτρέπει την ίδρυση επιχειρήσεων online μέσα σε λίγα λεπτά.

-Αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας: Οι νόμοι που καθιστούν δύσκολες τις απολύσεις και τις εργασίες κάνουν τους επιχειρηματίες διστακτικούς στην πρόσληψη και ενισχύουν την μαύρη εργασία. Μπορεί τα συνδικάτα να διαμαρτυρηθούν αλλά από την άλλη μια οικονομία που καταρρέει δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή.

Τέλος, παροτρύνει τη νέα κυβέρνηση να μην διανοηθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, αφού οι δραχμές δεν αξίζουν τίποτα, μιας και οι Έλληνες δεν πρόκειται να τις χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα το δολάριο και το ευρώ να γίνει το de facto νομισμα. «Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα βουλιάξει. Και σε κάθε περίπτωση μην ακολουθήσετε το παράδειγμα της Κύπρου, μην επιβάλετε περιορισμούς κεφαλαίου».

By