Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία για όσους αποκλείστηκαν ή πήραν λίγα

Νέες αιτήσεις, αλλά και υπερδιπλάσια κονδύλια εν σχέση με όσα δόθηκαν στην α΄φάση, φέρνουν πάνω από 100.000 δικαιούχους της νέας Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Τα 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα με βάση στοιχεία και κριτήρια για να λάβουν την ενίσχυση κυρίως οι επιχειρήσεις που υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων, θα ανακοινωθούν νέοι όροι διανομής των προνομιακά χαμηλότοκων δανείων. Αλλάζουν όλα πλέον στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και αίρονται αδικίες της πρώτης εφαρμογής του μέτρου.

Αναθεωρούνται επίσης και κριτήρια αποκλεισμού ή διακρίσεις ανάλογα με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών θα φιλτράρει αλλιώς τις νέες αιτήσεις, με μία βάση στοιχείων για την περίοδο της επιδημίας την οποία δεν διέθετε στα τέλη Απριλίου, όταν έκλειναν οι αιτήσεις του α΄γύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney,gr, πέρα από τον αυξημένο προϋπολογισμό της β’ φάσης, αναμένεται μεγάλη διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων. Οι αλλαγές σχεδιάζονται ως εξής:

1. Εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους, εφόσον ασκούν πραγματική δραστηριότητα. Αυτό θα προκύπτει από τους τζίρους και εισπράξεις περασμένων μηνών. Θα καλύπτει εμπορικά καταστήματα που χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης καθώς, λόγω κορωνοϊού, σωρεύουν χρέη από εισφορές, πάγια, ενοίκια κ.λπ. που «τρέχουν», χωρίς όμως εισπράξεις στο ταμείο. Παρότι οικογενειάρχες οι περισσότεροι έμποροι, δεν δικαιούνται καν μείωση ενοικίου ή προστασία από έξωση, για το σπίτι που κατοικούν.

Επιπλέον όμως, πολλοί χρωστούν το εμπόρευμα που έμεινε απούλητο (π.χ. ανοιξιάτικα ρούχα) και δεν έχουν κεφάλαιο για να πληρώσουν καινούργιο εμπόρευμα που θα το πουλήσουν το καλοκαίρι ή τους επόμενους μήνες.

Για χιλιάδες εμπόρους, η σαιζόν χάθηκε και ούτε με προσφορές ή εκπτώσεις, αλλά ούτε από τράπεζες θα βρουν όσα χρειάζονται. Σε συνθήκες ασφυξίας, πολλοί προμηθευτές αρνούνται το «βερεσέ» ή «να κόψουν έστω 1 ευρώ» από επιταγές. Χωρίς εμπόρευμα στο μαγαζί για να πουλήσουν οι έμποροι, στους επόμενους μήνες δεν θα είχαν καν λόγο ύπαρξης στην αγορά.

2. Δεν θα αποτελεί πλέον κριτήριο η νομική μορφή της επιχείρησης. Μέχρι τώρα εντάσσονταν μόνον ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και όχι άλλες εταιρίες. Στον χορό μπαίνουν έτσι ΑΕ και άλλα νομικά πρόσωπα.

3. Η επιλογή θα γίνει βάσει πτώσης του τζίρου. Καθώς στην α’ φάση πολλές επιχειρήσεις «κόπηκαν» -οριακά ίσως- στο κριτήριο αυτό, στη β’ φάση θα μετρήσει και το «lockdown» Απριλίου-Μαΐου. Αυτομάτως οι ίδιες ή και άλλες επιχειρήσεις θα περάσουν το όριο και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως ο αριθμός των δικαιούχων θα διπλασιαστεί.

4. Η καινούργια «Επιστρεπτέα» θα συνδυαστεί με την α΄φάση. Θα μπορούν να ενταχθούν όσοι μετείχαν τον Μάιο και για μεγαλύτερο δάνειο -εφόσον τα νεότερα στοιχεία Απριλίου το δικαιολογούν- αλλά μόνον για τα επιπλέον ποσά από όσα ήδη έλαβαν. Ουσιαστικά από το 1,4 δισ. ευρώ θα αφαιρείται ό,τι ήδη πήραν στην α΄φάση και άρα απομένει μεγαλύτερο περιθώριο δανεισμού για τους υπόλοιπους.

Στην πρώτη φάση η κυβέρνηση έδωσε 600 εκατ. ευρώ σε 55.000 επιχειρήσεις που προσφέρουν δουλειά και εισόδημα σε πάνω από 400.000 εργαζομένους.

Στόχος ήταν, με την επαναλειτουργία της αγοράς, να μη βρεθεί το Κράτος στην ανάγκη να διασώζει μαζικά επιχειρήσεις που θα έκλειναν, συμπαρασύροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας η κάθε μία.

Στην επόμενη φάση του Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράσει 1,4 δισ. ευρώ. Καθώς δεν εξάντλησαν το 1 δισ. που προϋπολογίστηκε για τον Μάιο, οι χρηματοδοτήσεις μεταφέρονται.

Το βάρος πέφτει πια στις δεκάδες χιλιάδες μικρές ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις που «νέκρωσαν» τους τελευταίους μήνες. Αίρεται όμως και μία μεγάλη αδικία: όσοι δεν είχαν κανέναν υπάλληλο, αποκλείστηκαν εξ αρχής από τις χρηματοδοτήσεις. Αντιθέτως εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όσοι είχαν τη μορφή εταιρίας, όπως ΟΕ ή ΙΚΕ, ακόμα και χωρίς 1 υπάλληλο. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, πρόκειται κυρίως για εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς που τα κρατούν ανοικτά με δυσκολίες οι ιδιοκτήτες, χωρίς να μπορούν οι περισσότεροι να προσλάβουν υπαλλήλους, όπως παλαιότερα.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφτονται πάντως να αποσύρουν τη ρήτρα διατήρησης προσωπικού (έως 31 Οκτωβρίου) που αποθάρρυνε πολλούς στην α΄φάση να αιτηθούν τα προνομιακά δάνεια. Καθώς μπαίνει ο 3ος μήνας κρίσης αλλά η κατάσταση σταθεροποιείται, εκτιμούν πως μετριάζονται η αρχική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες που δεν ευνοούσαν την ανάληψη δέσμευσης μη απόλυσης από τους εργοδότες -ειδικά αν φανεί πως «κάτι κινείται» σε Τουρισμό και Οικονομία το καλοκαίρι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By