Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Επιταχύνεται η κατάρρευση του Bitcoin

Το Bitcoin υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο καθώς η κατάρρευση της τιμής του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος του κόσμου επιταχύνεται. Οι επενδυτές εκφράζουν και πάλι ανησυχία για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων ως εναλλακτική επιλογή έναντι των παραδοσιακών χρημάτων.

Η τιμή του ψηφιακού νομίσματος υποχώρησε μέχρι τα 6.498 δολάρια με την συνολική πτώση από τις αρχές του χρόνου να ξεπερνά τα 50%. Σύμφωνα με το Coinmarketcap.com η τιμή του Bitcoin το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται στα 6.551 δολάρια καταγράφοντας πτώση 4,76% το τελευταίο 24ώρο. Το Ethereum υποχωρεί κατά 10,22% και το Ripple κατά 8,49%.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το Bitcoin βρισκόταν στο επίπεδο ρεκόρ των 19.511 δολαρίων μετά από συνολική άνοδο 1.400% μέσα 2017, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος επένδυε σε αυτό. Όμως, τους τελευταίους μήνες μια σειρά από κακά νέα έχει χτυπήσει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το πιο πρόσφατο απ’ αυτά ήταν η «ηλεκτρονική εισβολή» στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της Νότιας Κορέας Coinrail το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που είχε ως αποτέλεσμα να κλαπεί άγνωστος αριθμός ψηφιακών νομισμάτων.

Ο ενθουσιασμός για τα ψηφιακά νομίσματα έχει υποχωρήσει εν μέρει λόγω των ηλεκτρονικών κλοπών μεταξύ των οποίων και η κλοπή περίπου 500 εκατ. δολαρίων από το ανταλλακτήριο Coincheck στα τέλη Ιανουαρίου. Αν και η τελευταία ηλεκτρονική παραβίαση στο Coinrail είναι πολύ μικρότερη από το Coincheck, η είδηση κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των επενδυτών προκαλώντας νέο κύμα πωλήσεων, σύμφωνα με αναλυτή της Oanda Corp. στη Σιγκαπούρη.

Πέρα από τις κλοπές ο τομέας των κρυπτονομισμάτων έχει να αντιμετωπίσει και τις κρατικές Αρχές οι οποίες αυξάνουν το μέγεθος του ελέγχου που θέλουν να επιβάλλουν στην συγκεκριμένη αγορά. Τον Μάιο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε μια έρευνα για παράνομες πρακτικές που μπορούν να χειραγωγούν την τιμή του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.

Στην γενική ψυχολογία δεν βοηθά και η αρνητική στάση που κρατούν ορισμένοι από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και επενδυτές του κόσμου. Κατά του Bitcoin έχουν μιλήσει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς καθώς και ο «μάντης των αγορών» Γουόρεν Μπάφετ. Μάλιστα ο τελευταίος πρόσφατα παρομοίασε το ψηφιακό νόμισμα με «ποντικοφάρμακο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By