Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

«Επιτακτική ανάγκη συμφωνίας σε συνολικό πακέτο μέτρων τα επόμενα 24ωρα»

Σε περίπτωση άμεσης συμφωνίας, η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης

ellada-eyrv

Πηγές της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι».

Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, τους τόνους φαίνεται να σηκώνει και πάλι η Ευρωζώνη με Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει -σύμφωνα με το Euro Insight του MNI- ότι οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Απριλίου είναι πολύ πολύ μικρές. Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας συμπλήρωσε ότι βρίσκει πιο πιθανό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο.

«Εξακολουθούμε να λέμε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Το βλέπω να ολοκληρώνεται έως τον Ιούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ με δηλώσεις του αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι». Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Είχαν προηγηθεί λίγο νωρίτερα δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωνε ότι «δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις».

Ο ίδιος πάντως ανέφερε παράλληλα ότι θα ασκήσει πίεση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για το νέο ελληνικό πακέτο με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και την πρόσφατη «κόντρα» Ελλάδας – ΔΝΤ.

Η τοποθέτηση πάντως του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο MNI έρχεται λίγες ημέρες μετά την διαρροή των διαλόγων του ΔΝΤ στους οποίους ο κ. Thomsen αναφέρει ότι είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν έως τον Ιούλιο αν δεν υπάρξει έγκαιρα συμφωνία καθώς «οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία συζήτηση έναν μήνα πριν τα Brexits και έτσι σε κάποιο στάδιο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και μετά να ξεκινήσουν ξανά μετά το δημοψήφισμα για την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής έχουν διακοπεί καθώς οι επικεφαλής βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για να μετάσχουν δια ζώσης στο EWG, με κάποιες πληροφορίες να κάνουν για λόγο για ταξίδι το οποίο οφείλεται σε φόβους για διαρροές διαλόγων.

Aύριο έχει προγραμματιστεί η επανεκκίνηση με στόχο – από ελληνικής πλευράς – πρώτη συμφωνία επί κειμένου έως και την Τρίτη και συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου. Ο λόγος για ένα χρονοδιάγραμμα που μέχρι νωρίτερα πάντως θεωρούνταν εφικτό από κοινοτικές πηγές.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Euro Insight ότι υπάρχει μία ευρεία συμφωνία ότι στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσφερθεί τίποτα περισσότερο από μία αναδιάρθρωση του χρέους (reprofiling), που πιθανότατα θα θέτει όριο στις αποπληρωμές στο 15% του ΑΕΠ, παρατείνοντας τις λήξεις ορισμένων δανείων της Ελλάδας και κάνοντας μικρές αλλαγές στα επιτόκιά τους.

Το ΔΝΤ διαφωνεί, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στα ελληνικά δημοσιονομικά μπορεί να αποκατασταθεί μόνο έναν αρχίσει να υποχωρεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο θέσεων έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι θα δεν βρεθεί κάποια λύση εντός του τρέχοντος μήνα, αναφέρει το MNI.

Ωστόσο παρά τις διαφορές, αναλυτές αναφέρουν οτι βλέπουν περιορισμένη ζημιά μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, καθώς και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

By