Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιτέλους… And the Oskar goes to Leonardo DiCaprio

Έφτασε τα 41 χρόνια ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και προτάθηκε έξι φορές για το πολυπόθητο αγαλματίδιο

Dicaprio-OSCARS

Με την πάντα γοητευτική Τζούλιαν Μουρ, την περσινή νικήτρια του Still Alice να παρουσιάζει το Οσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου ο Ντικάπριο επιτέλους δικαιώθηκε.

Ο έξι φορές υποψήφιος μέχρι σήμερα 41χρονος ηθοποιός ίσως έπρεπε να έχει κερδίσει το Όσκαρ ήδη από το 1994 όταν υποδύθηκε εξαιρετικά τον βασανισμένο Γκίλμπερτ Γκρέιπ, πάντως το 2016 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που κατάφερε να αποκτήσει αυτό που τόσα χρόνια ήθελε.

Αφοσιωμένος στην τέχνη και τον οικολογικό ακτιβισμό του, ο ΝτιΚάπριο ευχαρίστησε τον Ινιάριτου αλλά και τον μέντορα του Μάρτιν Σκορσέζε ενώ στον ευχαριστήριο λόγο του μίλησε για το μήνυμα της Επιστροφής. Για μια ταινία που μιλά για το πώς ο άνθρωπος είναι δεμένος με τη φύση, για την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει και οφείλουμε να την προλάβουμε πριν η πολιτική της απληστίας καταστρέψει τον πλανήτη μας.

 

Μια μεγάλη πορεία

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ ως γαλανομάτης έφηβος στο «Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ», ο ΝτιΚάπριο, 41 ετών σήμερα, έχει σαρώσει όλα τα μεγάλα βραβεία του Χόλιγουντ για τον ρόλο του λιγομίλητου Χιου Γκλας που οι σύντροφοί του εγκαταλείπουν για να πεθάνει στην ερημιά αφού χτυπήθηκε από αρκούδα.

Γυρισμένη σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν μέσα σε επτά μήνες η Επιστροφή αποδείχθηκε ένας άθλος για τον ηθοποιό που καταφέρνει να βγει νικητής στη διάρκειας δυόμιση ωρών ταινία, αν και δεν μιλά σχεδόν καθόλου μετά το τραύμα στο λαιμό του από το θυμωμένο ζώο.

«Είναι πραγματικά καλός στην ταινία. Δεν είναι σαν να του πετάνε ένα βραβείο για την καριέρα του. Θα είναι πραγματικά έκπληξη για εμένα αν δεν κερδίσει», δήλωσε ο ρεπόρτερ του Variety Τιμ Γκρέι.

Ο Ντι Κάπριο προσπάθησε επί σειρά ετών να πετάξει από επάνω του την εικόνα του νεαρού που κάνει τις γυναίκες να λιποθυμούν με τον «Τιτανικό» και τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» που γυρίστηκαν στη δεκαετία του 1990, ακόμη κι όταν φωτογραφιζόταν σε γιοτ με τις στρατιές των ubermodel, ένα είδος που έχει αδυναμία.

Στο «The Revenant», ο ΝτιΚάπριο δεν έχει καμία σχέση με τον αλαζόνα ήρωα του «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» ή τον αστό πρωταγωνιστή του «Υπέροχου Γκάτσμπι». Ταλαιπωρημένος, βρώμικος, απεριποίητος και καταπονημένος επενδύει στο ταλέντο του για να αποπλανήσει τον θείο Όσκαρ.

To κατάφερε.

Τα υπόλοιπα βραβεία:

Ο Μεξικανός Αλεχάντρο Ινιάριτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, για το δράμα Η Επιστροφή (The Revenant). Ο Ινιάριτου έγινε έτσι ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας δύο συναπτές χρονιές, καθώς η ταινία του Birdman είχε κερδίσει και πέρσι. Αυτό είναι το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του.

Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Δωμάτιο».

Η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ

Ο Μαρκ Ράιλανς κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ Η γέφυρα των κατασκόπων του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα. Είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ που λαμβάνει ο 56χρονος βρετανός θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας.

Η ταινία Spotlight: Όλα στο φως (Spotlight) του Τομ Μακάρθι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η ταινία, η έρευνα για την οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους. Στην εφημερίδα Boston Globe είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο.

Το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου πήρε η ταινία Spotlight: Όλα στο φως.

Στην κωμική περιπέτεια Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out), του στούντιο Pixar της Γουόλτ Ντίσνεϊ, απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία animation.

Η ταινία Ο γιος του Σαούλ (Ουγγαρία) σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για το σάουντρακ της ταινίας Οι μισητοί οκτώ.

Το βραβείο καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το «Writing’s On The Wall», από την ταινία Spectre.

Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα.

Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου έλαβε η ταινία Το μεγάλο σορτάρισμα (The Big Short).

Ο Μπάιντεν κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν κάλεσε το κοινό στην τελετή απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου να πάρει θέση εναντίον των σεξουαλικών επιθέσεων που διαπράττονται στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ζητάει από το κοινό, όπως και από τα εκατομμύρια των Αμερικανών, να δεσμευτεί ότι θα «επεμβαίνει σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει, ή δεν μπορεί να υπάρξει, συναίνεση».