Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Eπίθεση Παπανδρέου σε Σαμαρά και Βενιζέλο

Σε συνέντευξη του στην «ΚΡΗΤΗ TV» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανενοποίησης του ευρύτερου χώρου ο  Γιώργος Παπανδρέου.

papandreou26

Ο ίδιος επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δηλώνει πως βάζει πλάτη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, εφόσον επιδείξει σοβαρή εναλλακτική πρόταση στους εταίρους.Μιλώντας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν τον στήριξε, όταν στις Κάννες οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρότασή του για δημοψήφισμα. «Ο Βενιζέλος δεν με στήριξε. Συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης», είπε. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επανενοποίησης του χώρου. «Σήμερα, με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι ερωτήματα να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν είναι θέμα όμως προσώπων. Είναι θέμα αρχών», επέμεινε.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το 2010 είχαν στηρίξει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, δεν θα είχαμε χάσει πολύτιμο χρόνο και θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε, επιτιθέμενος στον Αντώνη Σαμαρά. «Δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική μας κυβέρνηση, άρχισε να προσπαθεί να ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις», είπε, καταλογίζοντάς του ότι δημιούργησε νέα αναξιοπιστία προς τα έξω και προς τις αγορές. «Πέταξε την μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους», είπε, καλώντας ωστόσο τις μεγάλες παρατάξεις που πλέον όλες έχουν περάσει από τη διαχείριση της κρίσης, να σοβαρευτούν. «Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των απαιτήσεων. Εμείς αυτό κάνουμε ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Βάζουμε πλάτη στη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση», υποστήριξε.Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως, κάλεσε την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. «Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Να πει πως δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σενάρια περί Grexit που επανέρχονται στο προσκήνιο δημιουργούν νέα προβλήματα.

Τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές, ο κ.Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε με σειρά ηγετών. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβας να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», θυμήθηκε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχασε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για μας δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επιχειρώντας, μάλιστα, ενός είδους αυτοκριτική, επέμεινε στην ανάγκη να είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011. «Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα», είπε, θυμίζοντας ότι εκείνος τορπίλισε την πρόταση.