Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Εποχική γρίπη: Άλλοι 30 ασθενείς σε ΜΕΘ μέσα σε μία εβδομάδα

Με ταχύ ρυθμό κυκλοφορεί πλέον ο ιός της γρίπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι καθώς και 30 νέα περιστατικά σοβαρής γρίπης που αντιμετωπίστηκε με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά, έξι ασθενείς έχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη, ενώ μέχρι και την περασμένη Κυριακή 20 Ιανουαρίου που ολοκληρώθηκε η καταγραφή για το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν αναφερθεί συνολικά 65 κρούσματα γρίπης.

Πρόκειται για τεράστιο όγκο κρουσμάτων γρίπης εάν αναλογιστεί κάποιος ότι καταγράφηκαν ουσιαστικά μέσα στις 20 ημέρες του Ιανουαρίου, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου ήταν μόλις 3.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πλειονότητά τους αυτά τα κρούσματα έχουν εκδηλωθεί σε άτομα ηλικίας 60 έως 69 χρόνων, με επιβαρυμένο ιστορικό, που «επέβαλλε» το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο ωστόσο δεν είχαν κάνει.

Αξιοσημείωτος αριθμός κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας 25 έως 55 χρόνων, χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας. Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν αποτυπώνεται ότι το κύμα της γρίπης «παρασέρνει» ανηλίκους στο πέρασμά του, καθώς μόνο ένα παιδί έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των επισκέψεων στην κοινότητα, δηλαδή εκτός νοσοκομείου, σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα εργαστηριακά ευρήματα για την ταυτοποίηση της γρίπης, κυρίαρχο στέλεχος αναδεικνύεται στο 80% των περιπτώσεων ο ιός γρίπης Α(Η1Ν1), γνωστός ως ο ιός της πανδημίας 2009.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By