Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ερχεται δικαστική εξέλιξη – βόμβα για τον Μανώλη Πετσίτη

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον μυστικοσύμβουλο του Μαξίμου, Μανώλη Πετσίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί που ερευνούν τις σχέσεις του πρώην συμμαθητή του Νίκου Παππά με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και την εταιρεία ELFE , συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μελετούν να προχωρήσουν – το επόμενο χρονικό διάστημα – σε δίωξη για ηθική αυτουργία του Μανώλη Πετσίτη στην «απιστία» για την οποία κατηγορείται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος.

Την ίδια ώρα τρόμο προκαλεί στον κυβερνητικό χώρο η απώλεια – στις ερχόμενες εκλογές – των πολιτικών στηριγμάτων του απρόβλεπτου κι αστάθμητου Μανώλη Πετσίτη που κινείται μεταξύ Λάρνακας κι Αθήνας και ο οποίος αν κληθεί από τις δικαστικές αρχές ίσως προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες έρευνα (κυρίως μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» και του «ΒΗΜΑΤΟΣ») σχετικά με τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη σχετικά με για σκάνδαλο της ΔΕΠΑ.

Κι αυτό ύστερα κι από την άσκηση – τον Νοέμβριο του 2018 – δίωξης σε βάρος του Θόδωρου Κιτσάκου για «απιστία στην υπηρεσία» σε σχέση με το γεγονός ότι δεν προχώρησε – κατά την κατηγορία – στις απαραίτητες ενέργειες είσπραξης χρεών της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα», συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Με τον Θ. Κιτσακο να αναφέρει ότι είχε προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κι η κατηγορία δεν ευσταθεί.

Η έρευνα για τον ρόλο Πετσίτη ξεκίνησε ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις επισκέψεις του στη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος του Μαξίμου» ή εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Αρχικά είχε μνημονευθεί ότι ο μυστικοσύμβουλος του Μαξίμου είχε επισκεφθεί δύο φορές τη ΔΕΠΑ την περίοδο 2016-2017 όμως τελικώς αναδεικνύεται ότι οι επισκέψεις ήταν γύρω στις 15!

Κι είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2015 , όταν ο Μ. Πετσίτης έδινε βροντερό παρών στο Μεγαρο Μαξίμου κι ήταν μονίμως στο πλευρό του Νίκου Παππά. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε υποστηρίξει ότι ο Μανώλης Πετσίτης έπαψε να βρίσκεται στο πλευρό του από τις αρχές του 2016 .

Συνεπώς οι επισκέψεις του συνεργάτη του στη ΔΕΠΑ γίνονταν και το 2015 που (κατά παραδοχή του ίδιου του Παππά) ο Μανώλης Πετσίτης ήταν στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι δικαστικοί λειτουργοί ανακάλυψαν ότι ο Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως απεσταλμένος του Μαξίμου, προτού αναλάβει – στα τέλη του 2015 – τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου ο Θ. Κιτσάκος.

Εμφανιζόταν δηλαδή κι επισκέπτης του προκατόχου του Κιτσάκου, Σπύρου Παλαιογιάννη. Πρόκειται μάλιστα για μια περίοδο (δηλαδή το φθινόπωρο του 2015) όπου τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ επίσης αυξάνονταν με γοργούς ρυθμούς.

Οι δικαστικοί λειτουργοί έλαβαν καταθέσεις από στελέχη της ΔΕΠΑ και της ELFE και αναζήτησαν το συμβόλαιο ή στοιχεία της σχέσης εργασίας που είχε ο Πετσίτης με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Ο πρώην σερβιτόρος για το φορολογικό έτος 2016 είχε δηλώσει ότι έλαβε από την ELFE για «συμβουλευτικές εργασίες» περίπου 79.000 ευρώ και για το 2017 έλαβε 121.000 ευρώ (συνολικά δηλαδή 200.000 ευρώ για μια διετία). Ακόμη εξετάστηκε ότι ο Πετσίτης είχε από το 2014 τη φορολογική εκπροσώπηση στην Ελλάδα κυπρίων δικηγόρων οι οποίοι από το 2015 αναμείχθηκαν σε offshore εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί λειτουργοί αναζήτησαν στοιχεία από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με τις συναλλαγές και τις ροές κεφαλαίων στους λογαριασμούς του Πετσίτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι και προ μερικών ημερών τα σχετικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δοθεί ενώ δίνεται η εικόνα ότι ο Πετσίτης κι οι συνεργάτες του είχαν φροντίσει να είναι φορολογικά «τακτοποιημένοι» και να υπάρχει αιτιολόγηση στη διακίνηση χρηματικών ποσών. Κυρίως με τη χρήση συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα την οδό Ιπποκράτους.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο των Αρχών είναι οι αναφορές ανθρώπων του περιβάλλοντος του Θ. Κιτσάκου (σ.σ. σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» στις 21 Μαΐου 2019) που επιχείρησαν να εξηγήσουν τις επισκέψεις του μυστικοσύμβουλου του Μαξίμου.

Οπως είχαν αναφέρει οι συνεργάτες του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του Κιτσάκου «η πρώτη επίσκεψη Πετσίτη σε Κιτσάκο ήταν λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε μια εθιμοτυπική επίσκεψη και του ανέλυσε τις σχέσεις του με το Μαξίμου, χωρίς να ζητήσει οτιδήποτε.

Στη δεύτερη επίσκεψη, έναν μήνα αργότερα, φέρεται να μετέφερε τη δυσφορία συνεργατών του Πρωθυπουργού για θέματα χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ από τη ΔΕΠΑ για καταχώριση διαφήμισης.

Έτσι αποφασίστηκε η δραστική περικοπή χρημάτων που δίνονταν κυρίως σε ορισμένες εφημερίδες σε μια σύσκεψη όπου ήταν παρών κι ο ίδιος ο Πετσίτης. Ακολούθησε κι άλλη επίσκεψή του την άνοιξη του 2016, όπου μετέφερε πιεστικά αιτήματα από το Μαξίμου για διορισμούς ημετέρων, χωρίς όμως να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο.

Όταν λίγο καιρό αργότερα ο Κιτσάκος συνάντησε κυβερνητικά στελέχη κι υπηρεσιακούς παράγοντες, του έθεσαν το ίδιο θέμα διορισμών και γνώριζαν ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψη Πετσίτη με το ίδιο ακριβώς αίτημα. Ο Πετσίτης επισκέφθηκε και το 2017 τον Κιτσάκο και του ζήτησε να αναλάβει με την εταιρεία συμβούλων που είχε (σ.σ. πιθανόν την Boss Athens με έδρα στην οδό Ιπποκράτους) την αποδελτίωση δημοσιευμάτων κι άλλη εργασία, σχετικά με τις δημόσιες σχέσεις της ΔΕΠΑ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By