Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Έρχεται διπλός ανασχηματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση

Τη Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Από Τρίτη ο ανασχηματισμός.

Λίγο πριν από τις 22:00 την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος το θέμα του ανασχηματισμού, αλλά και οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει το κυβερνών κόμμα έως τις εκλογές του 2019.

Στη συνεδρίαση επικράτησε θετικό κλίμα και τοποθετήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν το 2019. Αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) την ερχόμενη Δευτέρα, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, με θέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή μετά τα μνημόνια, προκειμένου το κόμμα να καταστεί αντίστοιχο των προσδοκιών του κόσμου και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτής της νέας φάσης, όπως τόνιζαν κομματικές πηγές.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις 16:00.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν επιπλέον ότι οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί και στη λειτουργία του κόμματος, πρέπει να διορθωθούν και το κόμμα πρέπει να ισχυροποιηθεί ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη δύναμη να δώσει τις μάχες της επόμενης περιόδου.

Άλλωστε, κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκε σήμερα και η πολιτική συγκυρία, η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων, ενόψει και του γεγονότος ότι ούτως ή άλλως το 2019 είναι μια χρονιά με πολλές αναμετρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται επιβεβλημένη και η ισχυροποίηση του κόμματος στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων και πόσο έντονες και εμφανείς έχουν γίνει οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι βασικό ζητούμενο στη νέα περίοδο είναι η υλοποίηση ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου που αφορά την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση των εργαζόμενων, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, τις θεσμικές αλλαγές και συγκεκριμένες πολιτικές για τη νεολαία.

Νέα πρόσωπα και δομές στο κόμμα

Στο σκεπτικό του πρωθυπουργού φέρεται να περιλαμβάνεται η ενίσχυση της οργανωτικής πυραμίδας του ΣΥΡΙΖΑ με νέα πρόσωπα και νέες δομές, ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ζητούμενο είναι να αναβαθμιστεί το μοντέλο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού και αυτό θα καταστεί σαφές από τις επιλογές των προσώπων που θα το στελεχώσουν – ειδικά για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Δύο είναι τα πρόσωπα γύρω από τα οποία διεξάγεται η συζήτηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Παππάς. Οι πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη να συγκεντρώνει περισσότερες «ψήφους» από διαφορετικά «στρατόπεδα», αλλά μερίδα της προεδρικής κίνησης να τάσσονται υπέρ του Νίκου Παππά. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, φυσικά, την έκπληξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις θα κορυφωθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή, τη Δευτέρα.

Μόλις οι αλλαγές στο κόμμα ολοκληρωθούν, ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Πληροφορίες θέλουν τις ανακοινώσεις να γίνονται στα μέσα της εβδομάδας, ή το αργότερο έως τα τέλη της. Από το πρόσωπο που θα αναλάβει τα καθήκοντα του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθούν οι καραμπόλες που θα σημειωθούν για τις μετακινήσεις και αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα

Είναι βέβαιο ότι θα υπουργοποιηθούν στελέχη της «γενιάς των 40». Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν με κριτήριο την διεύρυνση του ακροατηρίου της κυβέρνησης στον χώρο της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

Έχουν πάντως αποκλειστεί οι περιπτώσεις των Γιάννη Ραγκούση και Ευάγγελου Αντώναρου, σενάρια για τις οποίες κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By