Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Έρχεται καθολικό lockdown στην Ιρλανδία – Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός

Προς επιστροφή γενικού lockdown η Ιρλανδία, όπως μεταδίδει το εθνικό δίκτυο RTE σήμερα, Δευτέρα (05.10.2020).

Την επαναφορά ενός καθολικού lockdown στην Ιρλανδία εισηγείται στην κυβέρνηση η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας για τον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα. Η επιτροπή απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση του Δουβλίνου, προτείνοντας την επιβολή περιορισμών επιπέδου 5.

Όλες οι κομητείες της Ιρλανδίας βρίσκονται στο επίπεδο 2 των περιοριστικών μέτρων, εκτός του Δουβλίνου και του Ντόνεγκαλ που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων του επιπέδου 5, οι άνθρωποι καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι, εκτός των περιπτώσεων φυσικής άσκησης σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την κατοικία τους, ενώ επιτρέπονται ολιγάριθμες συγκεντρώσεις σε περίπτωση κηδειών και γάμων.

Αν και η Ιρλανδία δεν κατέχει παρά την 14η θέση ως προς το ρυθμό εξάπλωση της επιδημίας Covid19 στην λίστα των 31 χωρών που παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέλος της επιτροπής δημόσιας υγείας που εισηγήθηκε την επιβολή καθολικού lockdown προειδοποιεί ότι, αν συνεχισθεί η σημερινή τάση, στις αρχές του Νοεμβρίου δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

“Δεν είναι απλός φόβος, είναι η πραγματικότητα. Αν συνεχίσουμε έτσι, αν εσείς ή εγώ έχουμε ένα σοβαρό τροχαίο τον Νοέμβριο ή χρειασθούμε επείγουσα εγχείρηση καρδιάς, δεν θα υπάρχει διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ”, προειδοποίησε η Μέρι Φαβιέρ, στο δίκτυο RTE.

Η Ιρλανδία άνοιξε την οικονομία της με αργότερους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη από τον Μάιο και παρά το γεγονός ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, ένας μεγάλος τομέας στη χώρα, έχουν αμβλύνει τις συνέπειες της επιδημίας, η ανεργία παραμένει κοντά στο 15%, αν και η κυβέρνηση προστατεύει τους μισθούς σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

“Είναι τρελό. Θα προκαλέσει αποδεκατισμό αν κλείσουμε αυτήν την στιγμή”, προειδοποίησε ο Duncan Graham, επικεφαλής του Retail Excellence.

“Αμφιβάλλω αν κάποιος από μας κοιμήθηκε την νύκτα. Τόσες ανησυχίες και ερωτήματα στο μυαλό των ανθρώπων… Σήμερα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια”, δήλωσε ο Σάιμον Χάρις, υπουργός Υγείας κατά την διάρκεια του lockdown στην Ιρλανδία, ενός από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, και σημερινός υπουργός Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By