Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Έρχεται νέο Tesla Model 2 των 25.000 δολαρίων ή θα είναι robotaxi;

O διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, φαίνεται ότι διασκεδάζει αναιρώντας τον…εαυτό του. Ενώ δηλαδή νωρίτερα φέτος έδινε άκυρο στα σχέδια για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου 25.000 δολαρίων, λέγοντας ότι ένα τέτοιο όχημα δεν ήταν πλέον στα σκαριά –αυτόν τον μήνα αποφάσισε να πυροδοτήσει εκ νέου τις εικασίες ένα τέτοιο μοντέλο βρίσκεται καθ’ οδόν.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών κερδών της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου είπε ότι η Tesla εργάζεται ενεργά σε μια τρίτη πλατφόρμα οχημάτων η οποία θα ρίξει το κόστος κατασκευής περίπου στο μισό σε σέση με τη πλατφόρμα πάνω στην ποία κατασκευάζονται τα Model 3 και Model Y. Να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ το βασικό Model 3 ξεκινά από $48.440.

«Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς ημερομηνίες, αλλά αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας εξέλιξης νέων μοντέλων μας», είπε ο Musk. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το νέο όχημα τελικά θα ξεπεράσει τον όγκο πωλήσεων όλων των άλλων μοντέλων Tesla μαζί.

Ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν τις δηλώσεις ως το έναυσμα για την αναβίωση του σχεδίου για το μοντέλο των 25.000 δολαρίων που ο Musk είχε προαναγγείλει σε μια εκδήλωση τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο Musk προέβλεψε τότε ότι το συγκεκριμένο όχημα θα χρειαζόταν περίπου τρία χρόνια για να κατασκευαστεί.

Όμως, τα σχόλιά του τον Ιανουάριο του 2022 υποδείκνυαν ότι το βασικό όχημα, που ονομάστηκε Model 2 από τους θαυμαστές της Tesla στα social media, θα έμενε χαμηλά στις προτεραιότητες της αμερικάνικης εταιρείας. «Δεν εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή σε ένα αυτοκίνητο 25.000 δολαρίων», είπε ο Musk απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Κάποια στιγμή θα το κάνουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε γεμάτο μενού –υπερβολικά μεγάλο, για να είμαι ειλικρινής».

Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, ο Musk προώθησε το robotaxi ως την καλύτερη απάντηση για φθηνές μεταφορές σε σχέση με ένα ιδιόκτητο αυτοκίνητο. Τον Απρίλιο μάλιστα ανέφερε ότι η Tesla θα κατασκευάσει ένα μοντέλο robotaxi με πλήρη αυτονομία το οποίο θα μπορεί να παραχθεί μαζικά το 2024.

Υπό αυτό το πρίσμα κάποιοι αναλυτές θεώρησαν ότι οι δηλώσεις του Musk την περασμένη εβδομάδα αφορούν το project robotaxi. Ο Γιώργος Γιαναρίκας, διευθύνων σύμβουλος της Canaccord Genuity, είπε στο Yahoo Finance ότι η πλατφόρμα robotaxi θα μπορούσε να προωθήσει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως λόγω του πολύ χαμηλότερου κόστους παραγωγής της.

Ωστόσο οι οπαδοί της Tesla υπέθεσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νέα πλατφόρμα θα αφορά και ένα «κονονικό» ηλεκτρικό μοντέλο που θα οδηγείται από τον οδηγό του, ειδικά εάν το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης της Tesla δεν είναι έτοιμο για την ανάπτυξη robotaxi έως το 2024.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι η Tesla εστιάζει σε αυτή τη νέα πλατφόρμα για ένα φθηνότερο όχημα παρόλο που ο Elon το είχε διαψεύσει», δήλωσε ο Ryan Shaw, δημιουργός περιεχομένου YouTube με 203.000 συνδρομητές που εστιάζει στις ειδήσεις και τις αναλύσεις της Tesla. «Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το όχημα δεν θα είναι ένα μικρότερο Model 3».

Σύμφωνα με τον Shaw η πλατφόρμα πιθανότατα προορίζεται για το robotaxi αλλά η Tesla θα την χρησιμοποιήσει τελικά για να Model 2 με ανθρώπινο έλεγχο, ειδικά εάν η αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4 και 5 δεν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές μέχρι το 2024, πράγμα που είναι και το πιθανότερο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By