Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Έρχεται το τέλος του iPod

Μετά από χρόνια επιτυχημένης πορείας, το αξιοσέβαστο στους λάτρεις της μουσικής iPod κάνει το μεγάλο βήμα προς τη λήθη… Η δημιουργός εταιρεία του η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει στη διακοπή δύο από των φθηνότερων μοντέλων iPod: το nano και το shuffle.

Τα δύο προϊόντα έχουν ήδη αφαιρεθεί από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple και λίαν συντόμως θα εξαφανιστούν από τα σημεία λιανικής πώλησης. Η Apple είχε υποβιβάσει την τοποθέτηση του iPod στα καταστήματα λιανικής πώλησης της ήδη εδώ και δύο χρόνια, μετακινώντας τις συσκευές στα ράφια με τα εξαρτήματα. Τα iPod nano αξίας 149 δολαρίων και τα shuffle αξίας 49 δολαρίων ανανεώθηκαν ως προς τα χρώματά τους το 2015, ενώ το nano δεν έχει προβεί σε καμία ανανέωση από το 2012 και το shuffle δεν είχε υποστεί κανέναν επανασχεδιασμό από το 2010.

«Σήμερα, απλουστεύουμε την γκάμα των iPod ας με δύο μοντέλα iPod touch με διπλάσια χωρητικότητα που ξεκινούν από μόλις 199 δολάρια ενώ προχωράμε και στην διακοπήτην παραγωγή των iPod shuffle και iPod nano» αναφέρει η ανακοίνωση της Apple.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο iPod μας συστήθηκε το 2001. Παρότι δεν ήταν η πρώτη ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, άλλαξε άρδην την μουσική βιομηχανία αφού κατάφερε να χωρέσει 1.000 τραγούδια σε μια τσέπη. Το iPod shuffle έφτασε στην αγορά το 2005 ως το πρώτο iPod με ταχύτερη αποθήκευση και χωρίς οθόνη, ενώ το nano,  παρουσιάστηκε αργότερα στο έτος για να αντικαταστήσει το δημοφιλές iPod mini. Έκτοτε βέβαια δέχτηκε μεγάλες αλλαγές πριν αντικατασταθεί από το iPhone.

Το iPod touch, το οποίο είχε καταγράψει τις υψηλότερες πωλήσεις iPod της εταιρείας ενώ είχε χαρακτηριστεί κι από τον Steve Jobs ως iPhone χωρίς τηλέφωνο, διατίθεται ακόμα προς πώληση.

Η εταιρεία ενημέρωσε επίσης το κοινό και για τις δυνατότητες αποθήκευσης των συσκευής, την Πέμπτη, διευκρινίζοντας πως θα διακοπούν τα μοντέλα των 16GB και 64GB ενώ θα μειωθεί η τιμή στις επιλογές των 32GB και 128GB στα 199 δολάρια και 299 δολάρια αντίστοιχα.

Η Apple διέκοψε το κλασικό iPod το 2014, το μοντέλο εκείνο που είχε ένα «click wheel» που έμοιαζε με το πρωτότυπο μοντέλο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook δήλωσε κατά την ανακοίνωση της διακοπής του κλασσικού iPod ότι πραγματοποιείται γιατί η εταιρεία δεν μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα εξαρτήματα. Παρ “όλα αυτά, με την επιτυχία του iPhone, την έλλειψη ενός App Store αλλά και των εφαρμογών όπως το iCloud της Apple, τα non-touch iPods έχουν γίνει λιγότερο χρήσιμο τόσο στην Apple όσο και στους καταναλωτές.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια έχει πουλήσει πάνω από 400 εκατομμύρια iPods μέχρι στιγμής, ενώ το iPhone ξεπέρασε το ένα δισ. τεμάχια τον Ιούλιο του 2016.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By