Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Έρευνα: Και όμως, τα «likes» και οι «followers» δεν φέρνουν την ευτυχία

«Οι τρόποι αλληλεπίδρασης με τα κοινωνικά μέσα, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθανόμαστε και όχι πάντα θετικά»

Και ενώ φαίνεται, πλέον, ότι τα «likes» και οι «followers», είναι ο σύγχρονος δείκτης της δημοτικότητας, μία νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι τελικά δεν φέρνουν την ευτυχία.

Αν νομίζετε ότι με την απόκτηση ολοένα και περισσοτέρων «likes» θα νιώσετε καλύτερα, τότε μάλλον κάνετε λάθος, καθώς πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας αποκαλύπτει ότι η χρήση των social media και η συνεχής τάση να αναζητάμε όλο και περισσότερα «likes» σ” αυτά που κάνουμε, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 304 άτομα – χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύωσης, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια προσωπικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως πόσο καλά αισθάνονται όταν λαμβάνουν προσοχή από τα social media ή αν θεωρούν κάποιον δημοφιλή με βάσει τα «likes».

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι που νοιάζονται πολύ για τον αριθμό των «likes» που λαμβάνουν και που αναγκάζονται είτε να πληρώσουν γι” αυτό, είτε να βάλουν τους φίλους του να το κάνουν, είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μειωμένη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι χρήστες που επιλέγουν να σβήσουν τις φωτογραφίες τους, που παρουσίαζαν χαμηλή δημοτικότητα (έχουν λιγότερα «likes»).

Ο Martin Graff, επικεφαλής της έρευνας, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ο πολλαπλασιασμός της χρήσης των κοινωνικών μέσων έχει οδηγήσει σε γενικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία» και συμπληρώνει «παρόλο που πρόκειται για μία μελέτη, σχετικά, μικρής κλίμακας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τρόποι αλληλεπίδρασης με τα κοινωνικά μέσα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθανόμαστε και όχι πάντα θετικά».

By