Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Έρευνα: Το 80% των επισκέψεων για την παιδική πορνογραφία

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Portsmouth, στην Μ. Βρετανία, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Chaos Computer Club στο Αμβούργο, το 80% της κίνησης στις υπηρεσίες του δικτύου Tor σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία.
τορρρρ

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη από την στιγμή που οι καταναλωτές και οι πάροχοι παράνομου υλικού επιθυμούν να κρύψουν τα ίχνη τους. Βεβαίως, υπάρχουν και πολλοί, που απλώς θέλουν να κρύψουν τα ίχνη τους από τις χιλιάδες υπηρεσίες παρακολούθησης που υπάρχουν στο Internet -π.χ ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτοχοι blog κ.ά- χωρίς απαραίτητα αυτό να σχετίζεται με οποιουδήποτε είδους παρανομία, και αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος χρήσης του δικτύου Tor.
Παρόλα αυτά, είναι γνωστό πως στο δίκτυο Tor, πέρα από νόμιμες επιχειρήσεις και υλικό ή διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στον ακτιβισμό, υπάρχουν και αρκετές παράνομες, που αφορούν στο λαθρεμπόριο όπλων και φαρμάκων, στην εμπορία ναρκωτικών και γενικότερα διάφορες παράνομες δραστηριότητες αλλά η έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο ερευνητής Gareth Owen αποκαλύπτει ότι το ποσοστό της κίνησης στο «deep web» που σχετίζεται με κάποιου είδους παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι πραγματικά τρομακτικό, σχεδόν 83%.

Κατά την διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν αιτήσεις καταλόγου σε σχεδόν 40000 κρυφές υπηρεσίες στο δίκτυο Tor, και ανακαλύφθηκε πως οι ιστοσελίδες σχετικές με την παιδοφιλία υπερεκπροσωπεύονταν έντονα. Αν και αυτές οι ιστοσελίδες αποτελούν μόνο το 2% των διαθέσιμων υπηρεσιών, οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 80% των αιτήσεων. Η έρευνα εστιάζει στις κρυφές υπηρεσίες, τις διευθύνσεις «onion», που είναι προσβάσιμες μόνο μέσα από το δίκτυο Tor.

Οι δημιουργοί πάντως του Tor Project ανταποκρίθηκαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και έδωσαν μία λίστα από παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα της έρευνας. Για παράδειγμα, διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ή ομάδες και οργανώσεις ενάντια στην κακοποίηση μετρούν και παρακολουθούν τις ιστοσελίδες του Dark Net που σχετίζονται με την παιδοφιλία, και οι κινήσεις τους θα μπορούσαν να καταμετρηθούν ως «επισκέψεις».
Επίσης hackers ξεκινούν επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών ενάντια σε τέτοιες θέσεις και αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν επίσης να καταμετρηθούν ως «επισκέψεις». Όπως λένε, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν τεχνητά να διογκώσουν τον αριθμό των επισκέψεων σε ιστοσελίδες παιδικής κακοποίησης που δείχνει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Portsmouth.

«Δεν γνωρίζουμε την αιτία της υψηλής καταμέτρησης (σε ιστοσελίδες παιδικής κακοποίησης) και δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σχετίζονται απαραίτητα με ανθρώπους» παραδέχτηκε ο Owen, και συμπλήρωσε πως «συνίσταται προσοχή» κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By