Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εργαζόμενοι σε αποθήκες της Amazon καταγγέλλουν ότι «ουρούν σε μπουκάλια» γιατί να μην αφήνουν τη βάρδιά τους

Το «κύμα» διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας και των ΗΠΑ, έφτασε και στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν τις περασμένες μέρες έξω από τα «κέντρα διεκπεραίωσης παραγγελιών» σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, για να απαιτήσουν βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους απασχολούμενους σε αυτά.

Ειδικότερα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή έξω από αποθήκες της Amazon στις περιοχές Μίλτον Κέινς, Σουάνσι, Γουόρινγκτον και Ντονκάστερ, μεταξύ άλλων πόλεων.

Όπως αναφέρει η Independent, το εργατικό σωματείο GMB έχει αναλάβει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων, με τους διαδηλωτές να ζητούν μεταξύ άλλων από την Amazon να αρχίσει να πληρώνει «πραγματικούς και ουσιαστικούς» φόρους στη χώρα.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ και πανό που ενημέρωναν τον Τζεφ Μπέζος ότι «δεν είναι ρομπότ», εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για όσα συμβαίνουν στις αποθήκες της Amazon και που περιλαμβάνουν εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, εκπρόσωποι του σωματείου λένε ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν απάντηση στις 600 και πλέον καταγγελίες που έχουν γίνει από εργαζόμενους των αποθηκών της Amazon στην βρετανική Εκτελεστική Αρχή για την Υγεία και την Ασφάλεια (Health and Safety Executive, HSE) τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εκπρόσωπος του σωματείου είπε μάλιστα ότι οι καταγγελίες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς εργαζομένων ότι «χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια για να ουρήσουν αντί να πηγαίνουν τουαλέτα» και ότι «έγκυες γυναίκες εξαναγκάστηκαν να στέκονται όρθιες επί ώρες».

Ορισμένες γυναίκες σε «ενδιαφέρουσα» βρέθηκαν μάλιστα στο στόχαστρο των προϊσταμένων τους για απόλυση, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν καταγγελθεί.

Ο Στιβ Γκέρλικ, τοπικός συντονιστής του GBM, είπε ότι το σωματείο θέλει να δει ριζικές αλλαγές στην Amazon και ότι «μέχρι να υπάρξει βελτίωση στις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων», θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Όπως επισημαίνει η Independent, εκπρόσωπος της Amazon αρνήθηκε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες ευσταθούν και έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση» από τις συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και τα σωματεία.

«Προσφέρουμε ήδη τα πράγματα που ζητάνε, μισθούς από τους υψηλότερους του κλάδου, επιδόματα και έναν ασφαλή χώρο εργασίας για τους υπαλλήλους μας.

Το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι πως τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν είναι καλά πληροφορημένα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By