Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εργοστάσιο στην Ινδία ετοιμάζει η Apple

Την δυνατότητα να κατασκευάζει τα έξυπνα τηλέφωνά της στην Ινδία εξετάζει η Apple προσδοκώντας να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην χώρα των 3,2 δισ. . Πριν πάρει τις τελικές της αποφάσεις βέβαια, αναμένει και μια μεγάλη χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση Narenda.

Η εταιρεία στο Cupertino της Καλιφόρνια έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με αξιωματούχους στο Νέο Δελχί την επόμενη εβδομάδα ώστε να συζητήσουν τις προοπτικές για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής στη χώρα οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από το τρέχον έτος.

Η πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου βέβαια, έχει ήδη ορίσει έναν μακρύ κατάλογο απαιτήσεων από την φτωχότερη χώρα του κόσμου κυρίως όσον αφορά σε οικονομικές παραχωρήσεις. Μεταξύ των αιτημάτων της είναι και μια φοροαπαλλαγή στις εισαγωγές εξαρτημάτων και εξοπλισμού για τα πρώτα 15 έτη λειτουργίας της εκεί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

«Θα θέλαμε η Apple να δημιουργήσει μια νέα μονάδα παραγωγής στην Ινδία» ανέφερε ο Ravi Shankar Prasad, υπουργός Τεχνολογίας και Πληροφορικής την Τετάρτη χωρίς να αποκαλύψει βέβαια καμία λεπτομέρεια για την διαπραγματευτική στάση της εταιρείας ή της χώρας.

Η Apple θέλει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην Ινδία καθώς η χώρα των 1,3 δισ. κατοίκων μετατρέπεται στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά smartphones την ώρα μάλιστα που οι πωλήσεις της πέφτουν σε ΗΠΑ και Κίνα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, επισκέφθηκε τη χώρα για πρώτη φορά το Μάιο ζητώντας από την κυβέρνηση άδεια για να ανοίξει καταστήματα της εταιρείας.

Η Ινδία αναφέρει ότι η Apple, όπως και κάθε single-brand λιανικής πώλησης, πρέπει να παράγει το 30% των εξαρτημάτων της σε τοπικό επίπεδο για να δραστηριοποιηθεί εκεί. Ως κίνητρο βέβαια αναφέρει πως έχει χαλαρώσει τους συγκεκριμένους κανόνες για τα τρία πρώτα χρόνια παραγωγής.

Βέβαια ο κολοσσός της τεχνολογίας θέλει ακόμα περισσότερα. Έχει στείλει μια λίστα ενόψει τις συνάντησης στις 25 Ιανουαρίου με αξιωματούχους από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Επιπλέον η Apple, ζήτησε να μην υπάρξουν τελωνειακοί δασμοί για τα νέα ή μεταχειρισμένα μηχανήματα που θα φέρει στην μονάδα παραγωγής στην Ινδία. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Indian Express η εταιρεία θέλει πλήρη απαλλαγή και από δασμούς επί των πρώτων υλών κι επί του εξοπλισμού, χωρίς να σκοπεύει να επιμείνει για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της, σύμφωνα με την πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία δεν κατασκευάζει τις συσκευές μόνη της, συνήθως συνεργάζεται με τοπικούς κατασκευαστές, οι οποίοι αναλαμβάνουν την οικοδόμηση και την οργάνωση των εργοστασίων όσο και την πρόσληψη προσωπικού και την διαχείριση κεφαλαίων.

Η μεγαλύτερη έκπληξη στην περίπτωση της Ινδίας βέβαια είναι πως η Apple σχεδιάζει να συνεργαστεί Wistron Corp. της Ταϊβάν αντί με την Hon Hai Precision Industry Co., ήδη συνεργαζόμενη εταιρεία. Η παραγωγή των iPhones θα μπορούσε να ξεκινήσει στην υπάρχουσα εγκατάσταση της Wistron στα προάστια της Μπανγκαλόρ και εν συνεχεία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Hon Hai, ανάλογα φυσικά με τη ζήτηση.

Αν και η Apple έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τους αξιωματούχους της Ινδίας, το ραντεβού της επόμενης εβδομάδας θεωρείται κρίσιμο. Αν η κυβέρνηση ενδώσει στα αιτήματα της Apple, μπορεί να σηματοδοτήσει την παραχώρηση προνομίων και σε άλλες παγκόσμιες εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς όπως η Samsung Electronics Co. και η Xiaomi Corp.

«Ιστορικά, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τέτοιες παραχωρήσεις σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία και δεν υπάρχει πρόσφορο πολιτικό έδαφος για να το κάνει τώρα» δήλωσε ο Anshul Gupta, διευθυντής έρευνας με έδρα τη Βομβάη της Gartner Inc. «Αυτά που ζητά η Apple είναι έξω από την συνήθη πρακτική οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση».

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που η Apple εξετάζει να μεταφέρει την παραγωγής της. Ο  νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει αναφέρει ότι θέλει να δει τα iPhones να παράγονται πλέον εντός αμερικανικών συνόρων, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα ήθελε να ακολουθήσουν οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες: να επιστρέψουν τις παραγωγικές τους μονάδες στις ΗΠΑ για να δοθεί ώθηση στον τομέα των κατασκευών και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της Ινδίας, ο πρωθυπουργός Modi αναζητά ξένες επενδύσεις αφού δεν θέλει οι τεχνολογικές εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα και να επωφελούνται από την τεράστια καταναλωτική βάση της Ινδίας χωρίς να έχουν κάνει επενδύσει σε αυτή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι παρά την παγκόσμια επιτυχία της, βέβαια, η Apple δεν αποτελεί σημαντικό παίκτη στην αγορά της Ινδίας, σε μεγάλο βαθμό επειδή τα τηλέφωνα της είναι πάρα πολύ ακριβά για τους εγχώριους καταναλωτές. Η Apple κατέχει περίπου το 2% της αγοράς σε μια χώρα όπου περίπου 500 εκατομμύρια smartphones αναμένεται να πωληθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ηγέτες της εγχώριας αγοράς είναι μέχρι στιγμής η Samsung Electronics Co. καθώς και τοπικοί παίκτες όπως η Micromax Informatics Ltd , κυρίως εξαιτίας των συσκευών χαμηλού κόστους που παράγουν.

Αν λοιπόν η Apple κατάφερνε να μεταφέρει την μονάδα παραγωγής της στην Ινδία θα είχε την δυνατότητα να παράξει για τα ινδικά δεδομένα φτηνότερες συσκευές και να αλλάξει τελείως το μερίδιο αγοράς της. Όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο Cook η Apple αυτή τη στιγμή απλά «ξύνει το έδαφος» στην αγορά της Ινδίας.

By