Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάννης: «Αληθινά κράτη είναι όσα τα σύνορα τους γράφτηκαν με αίμα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ακόμα μια φορά προκλητικές δηλώσεις για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ σχολίασε ότι οι χώρες της Δύσης τάσσονται στο πλευρό «των τρομοκρατών» αναφορικά με την εισβολή στη Συρία.

Ο Ερντογάν, τόνισε ότι «μας έδωσαν ένα κράτος που.. στριμώχτηκε σε μία μικρή περιοχή, στην Ανατολία.

Ως έθνος βέβαια δεν το αποδεχτήκαμε αυτό. Μετά τη νίκη στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, αποδεχθήκαμε το λιγότερο από αυτό που μπορούσαμε να δεχθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Τα κράτη που δημιουργήθηκαν χαράσσοντας τα σύνορά τους σε ένα χαρτί με χάρακα και όχι με αίμα και ιδρώτα, δεν είναι αληθινά κράτη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι «τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών» έναντι της Τουρκίας, επικρίνοντας την Άγκυρα για την επιχείρηση που εξαπέλυσε εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όλοι τους», κατήγγειλε ο Ερντογάν, μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώνει το τηλεοπτικό δίκτυο TRT World στην Κωνσταντινούπολη.

«Νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας. Πότε αρχίσατε να ενεργείτε σε συνεργασία με τους τρομοκράτες; Οι YPG έχουν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχω ενημερωθεί» τόνισε με ειρωνία ο Ερντογάν.

Η επιχείρηση εναντίον των YPG έχει στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές, υποστηρίζει η Άγκυρα.

Η εκεχειρία των 120 ωρών τελειώνει το βράδυ της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, με τον Ερντογάν να τονίζει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στη Συρία μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Βλαντιμιρ Πούτιν.

«Θα συζητήσουμε αυτή τη διαδικασία με τον Πούτιν και στη συνέχεια θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By