Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Ερντογάν σε πανικό: «Βάζει χέρι» στα δολάρια των εμπορικών τραπεζών για να στηρίξει τη λίρα

Η Τουρκία αύξησε το ποσό των δολαρίων που η κεντρική τράπεζα μπορεί να «δανειστεί» από τις εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (swaps).

Η τεχνική αυτή απόφαση φανερώνει το αδιέξοδο του Ερντογάν: Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία «καίει» δισεκατομμύρια δολάρια, πουλώντας τα προκειμένου να ανακόψει την κατρακύλα της αξίας του τουρκικού νομίσματος.

Αλλά τα συναλαγματικά αποθέματα του τουρκικού κράτους τελειώνουν, και η υπεράσπιση της λίρας με αθρόες πωλήσεις δολαρίων δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη στενότητα των πυρομαχικών, ο Ερντογάν έχει εδώ και καιρό «στρατολογήσει» και τις κρατικές τράπεζες στον αγώνα στήριξης της λίρας. Ακολουθώντας τις εντολές του, πλημμυρίζουν την αγορά με δολάρια. Όμως φαίνεται ότι ούτε αυτή η εφεδρία κρίνεται ως επαρκής.

Η λίρα βρίσκεται υπό πίεση για περισσότερες από δυο εβδομάδες και η υπεράσπιση της ισοτιμίας της είναι ένας καθημερινός, ακριβός αγώνας. Αν οι αρχές χάσουν τον έλεγχο η τουρκική οικονομία θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος του δανεισμού σε συνάλλαγμα.

Για το λόγο αυτό – και καθώς ο Ερντογάν γνωρίζει πόσο λίγα αποθέματα του απομένουν -σήμερα η κεντρική τράπεζα βάζει άλλη μια εφεδρία στο σύστημα.

H απόφαση για αυξημένα swap συναλλάγματος με τις εμπορικές τράπεζες έχει ως στόχο να αυξήσει περαιτέρω τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που φαίνεται ότι έχει στη διάθεσή της η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Ο νέος κανονισμός – που είναι σε γνώση του Bloomberg – καλύπτει τις δανειοδοτήσεις συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα μέσω βραχυπρόθεσμων συμβάσεων ανταλλαγής (swaps), οι οποίες είχαν μέχρι χτες «ταβάνι» το 20% των συνολικών συναλλαγών σε συνάλλαγμα.

Οι αλλαγές θα επιτρέψουν στις εμπορικές τράπεζες να «παρκάρουν» μεγαλύτερα ποσά σε συνάλλαγμα στην κεντρική τράπεζα με αντάλλαγμα δάνεια σε λίρες – ενισχύοντας (ωραιοποιώντας) τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Παρά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα παραμένει υπό πίεση και σήμερα, ενώ είναι εμφανής οι παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών στην προσπάθειά τους να φρενάρουν μια ταχύτερη υποχώρηση

(Visited 1 times, 1 visits today)
By