Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν λίγη ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, οι δύο πλευρές συζήτησαν για περιφερειακά θέματα. Μεταξύ αυτών και η ανατολική Μεσόγειος, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και το δημόσιο, σκληρό μπρα ντε φερ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Άγκυρα, υπογράμμισε ότι χάρη στα εποικοδομητικά βήματα και τις επίμονες προσκλήσεις της Τουρκίας, υπάρχει ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων έως τις 11 Σεπτεμβρίου, την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση χρειάζεται στήριξη στον τομέα της ασφάλειας και της Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου, στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By