Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έρογλου: Δεν αναμένω θετική συμβολή Αθήνας στο Κυπριακό

Κύπρος και Τουρκία πρέπει  «πρέπει να συμφωνήσουν ότι το χάσμα στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο»

dervis eroglou

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν εκπλήσσει την τουρκοκυπριακή πλευρά» και πρόσθεσε ότι δεν περιμένει «θετική συμβολή» της Αθήνας στο Κυπριακό.

Ο Ντερβίς Έρογλου αναφέρει ότι πλησιάζει ο καιρός για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στο Κυπριακό. «Οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχουν σοβαρές διαφωνίες σε ότι αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις στο τουρκικό δίκτυο «CNN TÜRK», τις οποίες δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε σίγουρος για την επανεκλογή του.

Επίσης, δήλωσε ότι τα επόμενα δυο χρόνια, οι εμπλεκόμενες πλευρές και ο διεθνής παράγοντας «πρέπει να συμφωνήσουν ότι το χάσμα στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο». Μετά από την συνειδητοποίηση αυτού του δεδομένου, ο κ. Έρογλου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο κ. Έρογλου δηλώνει αμετακίνητος στο ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων και ισχυρίζεται ότι «οι τουρκικές εγγυήσεις είναι αναγκαίες για την διαφύλαξη της ειρήνης στην Κύπρο».

Για το θέμα της κλειστής περιοχής (Βαρώσια) της κατεχόμενης Αμμοχώστου ο κ. Έρογλου είναι εξ΄ ίσου αρνητικός.«Στόχος μου δεν είναι η επίλυση του προβλήματος του Βαρωσιού», αναφέρει και υποστηρίζει ότι ο στόχος του είναι η επίλυση του Κυπριακού.

«Το Βαρώσι αποτελεί μια πτυχή του εδαφικού προβλήματος και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει αυτή την πτυχή, όταν ανοίξει το κεφάλαιο του εδαφικού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών», δηλώνει.

Επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι το 1974 «ο τουρκικός στρατός δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα για την κατάληψη της Λάρνακας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By