Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Έρογλου: Η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει άνευ όρων στο τραπέζι των συνομιλιών

Είναι εκτός συζήτησης το να παραιτηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά των «δικαιωμάτων της»

eroglou

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, στο μήνυμα του για το νέο έτος, «υπενθύμισε την ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει άνευ όρων στο τραπέζι των συνομιλιών», αναφέροντας ότι είναι εκτός συζήτησης το να παραιτηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά των «δικαιωμάτων της».

Ο κ. Έρογλου αναφερόμενος στην αποχώρηση του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από το τραπέζι των συνομιλιών με δικαιολογία, όπως την χαρακτήρισε, την οδηγία προς ναυτιλλομένους που είχε εκδώσει η Τουρκία για διενέργεια παράνομων ερευνών από το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ισχυρίστηκε ότι είναι αντίθετη με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιπες χώρες που εμπλέκονται στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να διατηρεί αυτή τη στάση.

Συνεχίζοντας, είπε ότι ο στόχος τους είναι η επίτευξη λύσης και το να δοθεί ένα τέλος στις «αδικίες» που έγιναν εναντίον τους, αλλά ότι είναι αδύνατον να πει το ίδιο και για τους Ελληνοκυπρίους οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν είναι επικεντρωμένοι στην εξεύρεση μιας λύσης.

Ανέφερε ακόμη ότι γνωρίζει τι είδους λύση επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι, και τους διαβεβαίωσε ότι οι προσδοκίες τους θα συμπεριληφθούν στις αποφάσεις που θα παρθούν μετά από διαβουλεύσεις με «την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Τέλος ο Έρογλου, τόνισε πως ό,τι είναι να γίνει στο Κυπριακό θα γίνει εντός της επόμενης περιόδου και ότι τους περιμένουν κρίσιμες μέρες, εκφράζοντας την ευχή η στάση των Ελληνοκυπρίων να είναι θετική.

By