Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Έρογλου: Ο Αναστασιάδης κοροϊδεύει τη διεθνή κοινότητα

Οι δηλώσεις του αντιβαίνουν το πνεύμα του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Σεπτεμβρίου 2014

nikos-anastasiadis-geniki-suneleusi-oie

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, κατηγόρησε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις του για το ζήτημα των υδρογονανθράκων κοροϊδεύει τα Ηνωμένα Έθνη, τις τρίτες χώρες και τους Τουρκοκύπριους. Ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έθεσε και πάλι προϋπόθεση για να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, να αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά την κυριαρχία της «ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και τις «μονόπλευρες ενέργειες της».

Ο κ. Αναστασιάδης, συμπλήρωσε, έθεσε αυτή την προϋπόθεση γνωρίζοντας πως δεν θα την αποδεχθεί ούτε η τουρκοκυπριακή ούτε η τουρκική πλευρά, προσπαθώντας, όπως εκτίμησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις που ήξερε ότι θα περάσουν στο στάδιο του πάρε-δώσε και κατ΄ επέκταση να αποφύγει τη λύση.

Σύμφωνα με τον Ντ. Έρογλου, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν πρόταση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς προϋποθέσεις, μετά τις 31 Δεκεμβρίου. «Εμείς αποδεχθήκαμε την πρόταση, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε νέες δραστηριότητες στις 6 Ιανουαρίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» τόνισε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε, ακόμη, ότι οι δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη αντιβαίνουν το πνεύμα του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Σεπτεμβρίου 2014, αναφέροντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά για ακόμη μια φορά απέρριψε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

By