Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ερώτηση Παπαδημούλη για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

papadimoulis

 

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για έρευνα αναφορικά με τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών του ευρωπαϊκού Νότου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης παραπέμπει στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα, την Πορτογαλία την Ισπανία και την Ιταλία πληροφορίες σχετικά με την πρακτική της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών μέσω της μετατροπής σε κεφάλαιο του αναβαλλόμενου φόρου (Deferred Tax Assets), επικαλούμενη πιθανή παροχή παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς τις τράπεζες».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «όλες οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και των τραπεζών άλλων ευρωπαϊκών χωρών απαιτούσαν και έλαβαν την εκ των προτέρων έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν».

Ακόμη, ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει για ποιο λόγο εξετάζει «τη συγκεκριμένη στιγμή, το ζήτημα της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου για τις συστημικές τράπεζες» της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Τέλος, τη ρωτά αν «αμφισβητεί τη νομιμότητα των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συγκεκριμένων χωρών, οι οποίες είχαν λάβει την έγκριση της προηγούμενης σύνθεσης της Κομισιόν».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως οι χώρες του Νότου που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους προέβησαν σε αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών τους ιδρυμάτων, με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, από τη μια, και την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία, από την άλλη. Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα των Financial Times η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, πληροφορίες σχετικά με την πρακτική της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών μέσω της μετατροπής σε κεφάλαιο του αναβαλλόμενου φόρου (Deferred Tax Assets), επικαλούμενη πιθανή παροχή παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς τις τράπεζες.

Με δεδομένο ότι όλες οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και των τραπεζών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, απαιτούσαν και έλαβαν, την εκ των προτέρων έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Για ποιο λόγο η Κομισιόν νιώθει την ανάγκη να εξετάσει, τη συγκεκριμένη στιγμή, το ζήτημα της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου για τις συστημικές τράπεζες των τεσσάρων χωρών;

2.Αμφισβητεί η αρμόδια Επίτροπος τη νομιμότητα των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συγκεκριμένων χωρών, οι οποίες είχαν λάβει την έγκριση της προηγούμενης σύνθεσης της Κομισιόν; Εάν ναι, για ποιο λόγο;

 

(Visited 1 times, 1 visits today)