Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ερώτηση Βενιζέλου σε Τσίπρα- Βαρουφάκη για την παράταση της δανειακής σύμβασης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτά να ενημερωθεί, αν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς κύρωση δια νόμου την παραπάνω τροποποιητική σύμβαση, καθώς και να κατατεθούν στη βουλή τα εν λόγω κείμενα της συμφωνίας και όλα τα προσαρτημένα σε αυτήν

venizelos

Eρώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με το κείμενο της τροποποίησης-παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης που υπογράφηκε έως το τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτά να ενημερωθεί, αν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς κύρωση δια νόμου την παραπάνω τροποποιητική σύμβαση, καθώς και να κατατεθούν στη βουλή τα εν λόγω κείμενα της συμφωνίας και όλα τα προσαρτημένα σε αυτήν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Επειδή η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς προσκλήσεις μας ούτε έχει φέρει στη Βουλή ούτε έχει καν δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της τροποποίησης/παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης, μέχρι τέλος Ιουνίου, που φέρεται να έχει υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών ερήμην της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε τη συνημμένη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Βουλής δεν δέχονται ακόμη επίκαιρες ερωτήσεις ούτε καν των αρχηγών των κομμάτων προς τον Πρωθυπουργό!

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς

Α. Τον κ. Πρωθυπουργό

Β. Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Για την έγκυρη υπογραφή τροποποίησης-παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης μεταξύ του EFSF και της Ελληνικής Δημοκρατίας που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Οικονομικών σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του νόμου 4060/2012, απαιτείται και πάλι παροχή εκ των προτέρων νομοθετικής εξουσιοδότησης δυνάμει ειδικού νόμου προς τον υπουργό Οικονομικών ( και επιπλέον στο Διοικητή της ΤτΕ και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ) για την υπογραφή της. Αυτό έγινε και με τις δύο τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης που είχαν συναφθεί μέχρι τις πρόσφατες εκλογές.

Η τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης με την οποία αυτή είχε παραταθεί μέχρι 28.2.2025 εγκρίθηκε με το άρθρο 70 του ν. 4316/2014.

Η έλλειψη εκ των προτέρων παρασχεθείσας νομοθετικής εξουσιοδότησης μπορεί να καλυφθεί μόνο με την εκ των υστέρων νομοθετική κύρωση της τροποποίησης-παράτασης.

Το επιχείρημα ότι ο υπουργός των Οικονομικών μπορεί να συνάψει τη σχετική τροποποιητική σύμβαση, δυνάμει της αρμοδιότητας που του αναγνωρίζει ο ισχύων νόμος περί δημοσίου λογιστικού (άρθρα 20 και 125 ν. 4270 / 2014 να συνάπτει τις δανειακές συμβάσεις εξ ονόματος του ελληνικού δημοσίου δεν αντέχει σε κριτική. Παρόμοια πρόβλεψη περιείχε και ο προηγούμενος νόμος περί δημοσίου λογιστικού (ν.2362/1994) που ίσχυε και, όταν συνάφθηκε η Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης και όταν συνάφθηκαν οι προηγούμενες τροποποιητικές συμβάσεις.

Επειδή, όμως, η Κύρια Σύμβαση χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης δεν μπορεί να θεωρηθεί συνήθης και απλή δανειακή σύμβαση, λόγω των όρων που περιέχει, σε όλες τις περιπτώσεις ψηφίστηκαν σχετικοί ειδικοί νόμοι.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. υπουργός Οικονομικών

1. Υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών τροποποίηση-παράταση της παραπάνω Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς κύρωση δια νόμου την παραπάνω τροποποιητική σύμβαση; Και αν ναι, πότε;

Καλείται, επίσης, ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. υπουργός Οικονομικών να καταθέσουν στη Βουλή:

1. Το υπογεγραμμένο ή προς υπογραφή πλήρες κείμενο της παραπάνω τροποποίησης-παράτασης στα αγγλικά και τα ελληνικά και όλα τα προσαρτημένα σε αυτήν κείμενα ,όπως νομικές γνωμοδοτήσεις, κοκ.

2. Το σύνολο της συμβατικής και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των ίδιων, των συνεργατών και των υπηρεσιών τους με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ( Επιτροπή, Eurogroup, Eurogroup Working Group, EFSF/ ESM, ΕΚΤ, κλπ ), το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σχετικά με την παράταση της παραπάνω Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20. 2.2015 και αποτυπώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν. Αναφέρομαι στη σχετική συμβατική και ηλεκτρονική αλληλογραφία πριν και μετά την 20 .2.2015.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος».

By