Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα αποθεματικά ΟΑΕΔ και Ταμείων

«Υπάρχουν τελικά διαθέσιμα ή είναι άδεια τα ταμεία των Ασφαλιστικών Ταμείων;»

drivelegasA

Tην έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε  η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ  μέσω ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) στην Τράπεζα της Ελλάδας, με ορατό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» τόσο για τα επιδόματα ανέργων του ΟΑΕΔ όσο και των Ταμείων, με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Panos-Skourletis-570 (1)

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας και Βασίλης Κεγκέρογλου προς τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη σημειώνεται ότι «αποστείλατε επιστολή και προτρέπετε τις διοικήσεις Ταμείων και του ΟΑΕΔ να επενδύσουν με τη σύναψη πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας (repos)»

Μεταξύ άλλων,  οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν τον Π. Σκουρλέτη να απαντήσει αν υπάρχουν διαθέσιμα ή είναι άδεια τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και πως θα καλυφθούν οι ζημιές σε περίπτωση που η επένδυση  στους Οργανισμούς αποβεί ζημιογόνος.

Αναλυτικά, η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την μεταφορά των διαθέσιμων από επιδοτήσεις και ενισχύσεις αγροτών στην Τράπεζα της Ελλάδος, έρχεται η σειρά των επιδομάτων ανέργων, αφού μετά το αίτημα του ΟΔΔΗΧ για την αξιοποίηση και διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων που εποπτεύετε, αποστείλατε επιστολή και προτρέπετε τις διοικήσεις Ταμείων και του ΟΑΕΔ να επενδύσουν με τη σύναψη πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας (repos).

Επειδή το προηγούμενο διάστημα έχετε ως κυβέρνηση δηλώσει δια στόματος Πρωθυπουργού, Αν. Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γ. Γραμματέα (κ. Ρωμανιά) ότι παραλάβατε τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων, εντελώς άδεια, την ίδια ώρα που προτρέπετε τις διοικήσεις να επενδύσουν τα διαθέσιμα(!!!)και επειδή έχει διαπιστωθεί και από εσάς ότι πολύ μικρό ποσοστό ανέργων λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, το οποίο μάλιστα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Παρακαλώ να μας ενημερώσετε:

1.Υπάρχουν τελικά διαθέσιμα ή είναι άδεια τα ταμεία των Ασφαλιστικών Ταμείων;

2.Γιατί στο παρελθόν είχατε καταγγείλει τη διαδικασία αυτής της επένδυσης από ασφαλιστικά ταμεία;

3.Ποιός θα πληρώσει τις ζημιές σε περίπτωση που η επένδυση που προτείνετε ως Υπουργός στους Οργανισμούς αποβεί ζημιογόνος;

4.Αν εγκαταλείψατε την προγραμματική δέσμευση για αύξηση των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων που θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας αφού με μια απλή τροποποίηση των προϋποθέσεων μπορεί να διατεθεί μέρος των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ σ αυτό το σκοπό και

Παρακαλώ να μου καταθέσετε τα αντίστοιχα έγγραφα στα οποία φαίνεται, για κάθε ταμείο:
α)Το ταμειακό διαθέσιμο του κατά το προηγούμενο μήνα
β) Τα αναμενόμενα έσοδα του για το επόμενο τρίμηνο
γ)Τα αναγκαία ποσά για την καταβολή των συντάξεων και των άλλων υποχρεώσεων των ταμείων για το επόμενο τρίμηνο και

δ) Αν προτίθεστε να εκδώσετε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα μακροχρόνιων ανέργων 2015;

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By