Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις σχέσεις των ΜΚΟ με κυκλώματα διακινητών στη Μεσόγειο

Σαφείς απαντήσεις για το πλαίσιο δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο καθώς και τη στάση της Κομισιόν, σε περίπτωση που οι καταγγελίες επαληθευτούν, ζητά με ερώτησή της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η ερώτηση υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα διεθνών μέσων σχετικά με καταγγελίες περί συνεργασίας ΜΚΟ με κυκλώματα διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο, καταγγελίες οι οποίες διατυπώθηκαν σε εμπιστευτική έκθεση του Frontex.

Επιπλέον ρωτά εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με το ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται επίσημα στη χώρα. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αντεγκλήσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΜΚΟ, οι οποίες αρνούνται τις κατηγορίες περί συνεργασίας με τους διακινητές» και προστίθεται ότι «τα σήματα προς τον Frontex για επεμβάσεις διάσωσης έχουν μειωθεί αισθητά και ότι -σύμφωνα με τις καταγγελίες- μετανάστες που διασώζονται από μέλη ΜΚΟ αρνούνται να συνεργασθούν με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατόπιν αυτών ερωτά: Ποια η αντίδραση της Επιτροπής στις ανωτέρω καταγγελίες; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί εάν αυτές επαληθευτούν; Σε τι πλαίσιο δρουν και πώς συντονίζονται οι ΜΚΟ που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα; Έχει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται επίσημα στη χώρα;».

(Visited 1 times, 1 visits today)