Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

ΕΣΕΕ: Τόσο κοστίζουν στους πολίτες τα μέτρα της κυβέρνησης

Η ΕΣΕΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να «καταπιούν» τα μέτρα την αδύναμη ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

katastimataBBB

Τον κίνδυνο να «καταπιούν» την αδύναμη ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που περιλαμβάνονται στο πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με έναν φορολογικό μαραθώνιο τριετούς διάρκειας. Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου φέρνει αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, μπύρα, τσιγάρα, καπνό, χρήση Internet, συνδρομητική τηλεόραση και ΙΧ, ενώ το μεγαλύτερο λογαριασμό φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Το υπόλοιπο του 2016 αρχής γενομένης από τον Ιούνιο οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον φόρους 1,3 δις ευρώ σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο αυξάνονται και οι έμμεσοι φόροι με στόχο πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από τώρα ως το 2018. Τα 12 μέτρα που έχουν κοστολογηθεί είναι τα εξής:

1. Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%. (437 εκ. ευρώ)
2. Αύξηση 5% του ειδικού φόρου στα καύσιμα κίνησης. (215 εκ. ευρώ)
3. Φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου. (302 εκ. ευρώ)
4.Αύξηση ΕΦΚ στη μπύρα και αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάνησα. (122 εκ. ευρώ)
5.Αύξηση των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων με βάση την εμπορική αξία και ειδικού τέλους στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ. (121 εκ. ευρώ)
6. «Τέλη κυκλοφορίας» στα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που πρέπει να εφοδιάζονται οι οδηγοί όταν περνούν τα σύνορα (13 εκ. ευρώ)
7. Οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα αποδίδουν επιπλέον έσοδα που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη. (65 εκ. ευρώ)
8.Αύξηση ΕΦΚ κάθε είδους εισαγόμενου καφέ. (62 εκ. ευρώ)
9.Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και στον καπνό από 20 λεπτά ως και 1 ευρώ το πακέτο αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκ. ευρώ)
10.Ειδικό τέλος 5 λεπτά ανά χρήστη συνδρομητικής τηλεόρασης ή 10% που θα καταβάλλουν οι εταιρείες. (25 εκ. ευρώ)
11.Αυξηση στη φορολογία στοιχηματικών και εταιρειών συλλογικών επενδύσεων-portfolios/real estate (95 εκ. ευρώ)
12.Τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι στα ξενοδοχεία και ανά κλειδί ενοικιαζόμενων δωματίων από το 2018. (94,5 εκ. ευρώ).

By