Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Εθελούσια έξοδο για 500 άτομα «ετοιμάζει» η Εθνική Τράπεζα

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα, με στόχο να συμμετέχουν σε αυτό 500 υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.

Το νέο πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας μαζί με το φλέγον ζήτημα της πώλησης της Εθνικής Αφαλιστικής.

Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, θα προσφέρει μέγιστη αποζημίωση 180.000 ευρώ, αντίστοιχη δηλαδή των προγραμμάτων που υλοποίησαν η Τράπεζα και η Eurobank το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι υπόλοιποι όροι της αποχώρησης αναμένεται να διαμορφωθούν με βάση την προηγούμενη εθελούσια έξοδο που πραγματοποίησε η ΕΤΕ το 2016.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεσμεύονται να προχωρήσουν σε περικοπή του προσωπικού από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το 2015. Στα αντίστοιχα προγράμματα που υλοποίησαν τον Φεβρουάριο η Eurobank και τον Μάρτιο η Τράπεζα Πειραιώς αποχώρησαν 500 και 1.150 άτομα αντίστοιχα. Ανάλογα κίνητρα αναμένεται να δώσει στο προσωπικό της και η Alpha Bank.

Μπορεί τα stress tests να μην αναδεικνύουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα τέσσερα ιδρύματα δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξορθολογισμό του λειτουργικού τους κόστους και, πρωτίστως βέβαια, σε μείωση του υπέρογκου κόκκινου χαρτοφυλακίου τους.

By