Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 75 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές αντιστέκονταν σε κυβερνητικό σχέδιο απαλλοτρίωσης εδαφών

aithiopoia

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τις αιθιοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Ορόμια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά ενός κυβερνητικού σχεδίου απαλλοτρίωσης εδαφών, ανέφερε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW).

Τις βιαιότητες κατήγγειλαν επίσης το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον, η οποία κάλεσε τις αιθιοπικές αρχές σε «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο».

«Η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 75 διαδηλωτές και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, σύμφωνα με ακτιβιστές«, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η HRW.

Η αιθιοπική κυβέρνηση δεν αντέδρασε αμέσως, σύμφωνα όμως με τον επίσημο απολογισμό της οι νεκροί μέχρι τώρα είναι πέντε. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκετάτσιου Ρέντα, δήλωσε πως «ειρηνικές διαδηλώσεις» κατέληξαν σε βιαιότητες και κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι «τρομοκρατούν τους πολίτες».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα από φοιτητές που διαμαρτύρονταν για ένα σχέδιο επέκτασης της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, το οποίο προκαλεί φόβους ότι θα απαλλοτριωθεί γη σε περιοχές που ανήκουν παραδοσιακά στην εθνότητα Ορόμο, που εκτείνονται από το ανατολικό μέχρι το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Human Rights Watch έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις της τάξης σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές στις περιοχές Σίουα και Ουολέγκα, δυτικά της Αντίς Αμπέμπα, στις αρχές Δεκεμβρίου», ανέφερε η HRW.

«Πολλοί άνθρωποι είπαν ότι είδαν τις δυνάμεις της τάξης στην πόλη Ουάλιζο, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Αντίς Αμπέμπα, να πυροβολούν εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών τον Δεκέμβριο, με πτώματα να κείτονται στον δρόμο».

Σύμφωνα με την HRW, «πολλοί αυτόπτες μάρτυρες» περιέγραψαν πώς «οι δυνάμεις της τάξης χτύπησαν και συνέλαβαν διαδηλωτές, συχνά από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα«.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους, προφανώς διαδηλωτές, μέσα στα αίματα και την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα.

«Η απόκριση της αιθιοπικής κυβέρνησης στις διαδηλώσεις στην Ορόμια προκάλεσε δεκάδες θανάτους και αύξησε τον κίνδυνο ενός ακόμη μεγαλύτερου λουτρού αίματος», εκτίμησε η Λέσλι Λεφκόβ, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για την Αφρική.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές “τρομοκράτες” και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση«, πρόσθεσε

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει πολλές φορές τις αρχές επειδή καταφεύγουν στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να φιμώσουν την ειρηνική αντιπολίτευση.

Η περιοχή Ορόμια, με πληθυσμό σχεδόν 27 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η πιο πολυπληθής στη χώρα και έχει τη δική της γλώσσα, την Ορόμο, που διαφέρει από την επίσημη γλώσσα, την αμχαρική.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, κάλεσε την Παρασκευή την αιθιοπική κυβέρνηση σε «αυτοσυγκράτηση». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή Ορόμια της Αιθιοπίας που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών διαδηλωτών», ανάφερε σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Καλούμε την αιθιοπική κυβέρνηση να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να δεσμευθεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να απαντήσει σε νόμιμες ανησυχίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την Παρασκευή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είδε ήδη κάνει λόγο για «διαδηλώσεις που εκτείνονται σε ολόκληρη την περιοχή Ορόμια τις τελευταίες εβδομάδες» «ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν σε βία και προκάλεσαν θύματα» και συνέστησε στους Βρετανούς να μην επισκέπτονται, αν δεν είναι απαραίτητο, την περιοχή δυτικά και νοτιο-δυτικά της Ορόμια.

«Σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις περιλαμβανομένων και πυροβολισμών μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης, στις 17 Δεκεμβρίου στη Σουλούλτα», 20 χλμ. βόρεια της Αντίς Αμπέμπα, προστίθεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Σύμφωνα με την HRW, γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε ξένους «λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν» στο περιθώριο διαδηλώσεων κοντά στην Ντέμπρε Ζέιτ, 50 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντίς Αμπέμπα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By