Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eθνική γραμμή στο προσφυγικό από τον Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν αμφισβητεί το μνημόνιο, αν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί

mitsotakis-kiriakos

Την εθνική γραμμή στο προσφυγικό που είναι το μείζον θέμα αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, προέταξε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και φυσικά με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα σχεδόν μονοπώλησαν τις αντιστοιχες συζητήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το προσφυγικό εθνικό θέμα, το οποίο όπως είπε μετά την συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «δεν θα μετατρέψουμε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες του τις επαφές ανέδειξε του άξονες τις πολιτικής του:

  • ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει
  • ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ
  • ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν
  • ότι κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ότι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στα περισσότερα από τα σημεία αυτά υπήρξε συμφωνία με τους συνομιλητές του. Με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί, όπως και με τον Γίρκι Κατάινεν και με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις η συζήτηση αφορούσε και τα οικονομικά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν αμφισβητεί το μνημόνιο, αν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί -αυξάνοντας την φορολογία και επιβαρύνοντας την παραγωγική διαδικασία- με αποτέλεσμα μετά από έναν καταστροφικό χρόνο να ξεσηκώνει τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Πάντως οι συνεργάτες του έλεγαν ότι στις συναντήσεις δεν υπήρξαν παραινέσεις ή πιέσεις να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα ή να ψηφίσει στην Βουλή τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση. Στο πεδίο αυτό πάντως οι πιο κρίσιμες συναντήσεις είναι σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο των ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πάντως, από την πλευρά του, απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ στις συναντήσεις που τέθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή και έχει πάρει τις αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, άρα μπορεί να περάσει τα όποια μέτρα, ενώ ο ίδιος δεν μπαίνει στο θέμα των εκλογών, το οποίο άνοιξε από παράγοντες της συγκυβέρνησης.

Μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ στις Βρυξέλλες κατά την κοπή της πίτας ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε: «δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη, υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες».

Πάντως, ακόμη και στο κομματικό κοινό που χειροκρότησε την αποστροφή του για τη νίκη στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε».

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο περιθώριο θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς επίσης με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

By