Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Αίτημα για ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπέβαλε ο Μ. Αμπάς

Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

maxmout abas-palaistini

O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε σήμερα 20 διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Ρώμης, μια κίνηση που στόχο έχει την ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό που απείλησε με τη λήψη μέτρων κατά των Παλαιστίνιων.

Οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που υπέγραψε ο Αμπάς —συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού για την ίδρυση του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου— αφορούν κυρίως τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προσφυγή την οποία οι Παλαιστίνιοι απειλούν ότι θα υποβάλλουν κατά Ισραηλινών αξιωματούχων για τους τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία έξι χρόνια.

Η ένταξη στο δικαστήριο της Χάγης, εφόσον εγκριθεί σε ένα διάστημα περίπου δύο μηνών, θα επιτρέψει την προσφυγή στο ΔΠΔ ώστε να διεξάγει έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αντιτάσσονται σθεναρά στο ενδεχόμενο της εισδοχής της Παλαιστίνης στο ΔΠΔ.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερα να φοβούνται από το ΔΠΔ από ό,τι το Ισραήλ», υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Όπως είπε οι αξιωματούχοι στην Παλαιστινιακή Αρχή, θα πρέπει να ανησυχούν από τη στιγμή που σχημάτισαν μια κυβέρνηση μαζί με τη Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα ο Νετανιάχου τη συνέκρινε με το Ισλαμικό Κράτος το οποίο, όπως είπε, διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι θα ληφθούν «μέτρα σε αντίδραση» στην πρωτοβουλία του προέδρου Αμπάς.

«Θα λάβουμε μέτρα σε αντίδραση (στην κίνηση του Αμπάς) και θα προασπίσουμε τους στρατιώτες του Ισραήλ», σημείωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

By