Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Ετοιμάζεται για την παρθενική του πτήση το Orion της NASA

Το σκάφος εμφανισιακά θυμίζει τα διαστημόπλοιο του προγράμματος «Απόλλων»

orion

Για την πρώτη δοκιμαστική του πτήση ετοιμάζεται το διαστημόπλοιο Orion της NASA, το οποίο προορίζεται για αποστολές στο βαθύ Διάστημα και στον Άρη.

Το σκάφος είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί σήμερα με πύραυλο Delta από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα, για ένα σύντομο ταξίδι στο πλαίσιο του οποίου θα δοκιμαστούν τεχνολογίες- κλειδιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το σκάφος εμφανισιακά θυμίζει τα διαστημόπλοιο του προγράμματος «Απόλλων», που μετέφεραν αστροναύτες στη Σελήνη τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, αλλά είναι μεγαλύτερο και διαθέτει συστήματα τα οποία βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Δεδομένου ότι θα πρόκειται για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, δεν θα υπάρχει πλήρωμα.

Σε κάθε περίπτωση, η NASA περιγράφει το όλο εγχείρημα ως ένα γεγονός μεγάλης σημασίας, με τον διευθυντή της υπηρεσίας, Τσάρλι Μπόλντεν, να χαρακτηρίζει την Πέμπτη ως μια ημέρα «γιγαντιαίας» σημασίας.

Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 07:05 τοπική ώρα (14:05 ώρα Ελλάδας).

Το Orion αναπτύσσεται παράλληλα με έναν ισχυρό νέο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να κάνει το «ντεμπούτο» του το 2017 ή το 2018.

Το σκάφος και ο πύραυλος συνθέτουν το «δίδυμο» της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που θα χρησιμοποιηθεί για αποστολές πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε προορισμούς όπως ο Κόκκινος

Πλανήτης. Ωστόσο, για τη σημερινή εκτόξευση θα χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος Delta IV-Heavy, που θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο σε ύψος περίπου 6.000 χιλιομέτρων. Το Orion θα επιστρέψει στην ατμόσφαιρα σε ταχύτητα επανεισόδου που θα αγγίζει περίπου τα 30.000 χλμ/ ώρα., δίνοντας στους τεχνικούς τη δυνατότητα να ελέγξουν τις επιδόσεις της θερμικής του ασπίδας, που είναι σχεδιασμένη για να ανταπεξέρχεται σε δεδομένα θερμοκρασιών που αγγίζουν και ξεπερνούν τους 2.000 βαθμούς Κελσίου, καθώς και τα αλεξίπτωτά του καθώς το σκάφος πλησιάζει τα νερά του Ειρηνικού, όπου και πρόκειται να προσθαλασσωθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By