Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Έτοιμο το Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φώς» για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ

Μόλις η ελληνική βουλή ψηφίσει σε νόμο τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών

daiselblum- moskovisi

Το Eurogroup είναι έτοιμο να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και την αποδέσμευση των 10 δισεκ. που προορίζονται για τις τράπεζες, μόλις η ελληνική Βουλή ψηφίσει σε νόμο τη συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα τις Τρίτης, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία εγκρίθηκε σε τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group, που έγινε το πρωί.

«Καλά νέα. Ουσιαστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών», διαμήνυσε παράλληλα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο κ. Ντάισελμπλουμ, χαιρετίζοντας τον κοινό τόπο που βρέθηκε για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των χρημάτων που εκκρεμούσαν.

Το επίμαχο νομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια.

Η συμφωνία προβλέπει τρεις ταχύτητες προστασίας για την πρώτη κατοικία των «κόκκινων» δανειοληπτών, με την πλήρη προστασία να παρέχεται ουσιαστικά σε νοικοκυριά που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ή είναι στο όριο της φτώχειας και αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των δανειοληπτών που σήμερα δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ένα τέλος στα τυχερά παιχνίδια σε αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την απελεύθερωση της αγοράς γενόσημων φαρμάκων καθώς και τα τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας 2016.

Συνέντευξη Τύπου του οικονομικού επιτελείου θα λάβει χώρα στις 14:30 στο υπουργείο Οικονομικών.

By