Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ετοιμαστείτε για «χειμώνα» δύο ετών στα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα φημίζονται για τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών τους. Στη σύντομη Ιστορία τους έχουν περάσει πολλά «καυτά καλοκαίρια» που τα διαδέχεται ένας ψυχρός, μακρύς χειμώνας. Η πιο πρόσφατη «βαρυχειμωνιά» ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια.

Τους τελευταίους τρεις μήνες –και ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σκαρφαλώνει σε υψηλά 40ετίας και οι ανησυχίες για ύφεση εντείνονται– το Bitcoin κατρακύλησε από τις 48.000 δολάρια στις περίπου 21.000 δολάρια. Ορισμένοι εκ των κορυφαίων επενδυτών είναι πεπεισμένοι ότι έρχεται μια μακρά περίοδος χαμηλών τιμών.

«Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα», εκτιμά ο Avichal Garg, CEO της Electrical Capital, ενός fund με επενδύσεις σε crypto που το ενεργητικό του υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια. Η γνώμη του για την αγορά δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας. «Έρχονται νέοι προγραμματιστές λογισμικού και βλέπουμε όλο και περισσότερους «παίκτες» υψηλής ποιότητας. Βλέπουμε στελέχη του Web2 από το Facebook και την Google να έρχονται με μεγαλύτερη φόρα», προσθέτει. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που μεταδίδει νευρικότητα στους θιασώτες των κρυπτονομισμάτων: «Είναι η πρώτη φορά που κρυπτονομίσματα και Web3 βρίσκονται σε μια μακροοικονομική bear market, ενώ το 2023 μπορεί να σημαδευτεί από την ύφεση της οικονομίας», εξηγεί ο Garg. (Το Bitcoin δημιουργήθηκε στις αρχές του 2009, λίγο πριν τελειώσει η χρηματοπιστωτική κρίση).

Ο Alex Pack, CEO της Hack VC, ενός fund με χαρτοφυλάκιο σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 εκατ. δολαρίων, συμφωνεί. «Ένα με δύο χρόνια, αυτό εκτιμούν όλοι. Αυτό λέμε και εμείς στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας – να είστε έτοιμοι για έναν μαραθώνιο δύο ετών».

Τις ανησυχίες που είχε «ξυπνήσει» το ευρύτερο οικονομικό κλίμα και η πρόσφατη κατάρρευση του stablecoin TerraUSD, ήρθε να πυροδοτήσει η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Celsius. «Παγώνοντας» τις αναλήψεις, πολλοί άρχισαν να δυσπιστούν για τη φερεγγυότητά της. «Να είστε πάντα επιφυλακτικοί, ακόμη και εν μέσω bull market, εάν κάποια πλατφόρμα υπόσχεται υψηλές αποδόσεις», υπογραμμίζει η Linda Xie από το fund Scalar Capital. «Συχνά ακούγεται «πολύ καλό για να είναι αληθινό» – και έτσι είναι. Στο παρασκήνιο μπορεί να υπάρχει μεγάλη μόχλευση και δραστηριότητα υψηλού κινδύνου», προσθέτει η ίδια.

Παρά τις ουκ ολίγες πηγές ανησυχίας, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων εμφανίζονται έως τώρα πιο αισιόδοξοι σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2019, τον πιο πρόσφατο χειμώνα για την αγορά. «Επενδυτές και δημιουργοί κρυπτονομισμάτων φοβούνταν πως τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν θα ξεπερνούσαν τα υψηλά του 2017», σημειώνει ο Pack. Αυτός ο φόβος διαλύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η τιμή του Βitcoin ξεπέρασε τις 20.000 δολάρια. Οι Pack και Xie πιστεύουν ότι η αγορά βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σήμερα, αφού αφενός έχουν αυξηθεί οι χρήστες κρυπτονομισμάτων και αφετέρου έχει διευρυνθεί το πεδίο χρήσης του. Για παράδειγμα, τα NFTs ψηφιακών έργων τέχνης έχουν προσελκύσει εκατομμύρια αγοραστές. Οι εφαρμογές «αποκεντρωμένης χρηματοδότησης», όπως το λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κερδίζουν τόκους από τις καταθέσεις τους, έχουν αυξηθεί αριθμητικά, ενώ ορισμένες «εξαφανίστηκαν» με εντυπωσιακό τρόπο.

Πώς θα ανακάμψουν οι τιμές των crypto; Κατ’ αρχάς πρέπει να βγάλουν αντίδραση οι χρηματιστηριακές αγορές, υποστηρίζουν κάποιοι. «Θα πρέπει οι μετοχές να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος ώστε να διοχετευθούν εκ νέου πραγματικά κεφάλαια στο Bitcoin», λέει ο Joshua Lim, CEO της Genesis. Ο Tarun Chitra, επενδυτής ψηφιακών assets και CEO της startup Gauntlet, που δραστηριοποιείται στη μοντελοποίηση των κινδύνων για τα κρυπτονομίσματα συμμερίζεται την ίδια άποψη: «Εκτιμώ ότι crypto και μετοχές ανάπτυξης θα συνεχίσουν να αλληλοεξαρτώνται για τους επόμενους 12 με 18 μήνες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By